sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Normaalia elämää

Niin kuin varmasti moni muu syöpään sairastunut, minäkin päätin diagnoosin saatuani uhmakkaasti jatkaa elämääni mahdollisimman samalla tavalla kuin aiemminkin. Nyt kun on toinen sytostaattihoito takana on hyvä tilaisuus katsoa, kuinka se päätös on kestänyt kuluneen reilun kuukauden.

Aloitetaanpa miettimällä, miten olisin todennäköisesti elänyt tänä vuonna ilman tätä diagnoosia.

Vuoden vaihtuessa olin keskellä kiivasta väitöskirjan loppuunsaattamisurakkaa. Olin vihdoin saanut niskaotteen aiheestani ja taas pitkästä aikaa innostunut tutkimuksesta. Työn oli tarkoitus olla paketissa toukokuun lopulla. Tavoite vaikutti haasteelliselta mutta mahdollisuuksien rajoissa olevalta. Lisäksi minulla oli tiedossa kaksi kongressimatkaa ulkomaille - molemmat samalla hyviä tilaisuuksia markkinoida itseäni vakavasti otettavana tutkijana, ottaen huomioon suunnitellun valmistumisaikataulun. Opetustyötäkin oli kevääksi, käytännönläheinen kurssi jonka opettamisesta pidän. Apurahoilla piti mennä kolme kuukautta ja sen jälkeen olla kuukausi töissä. Sitten olisikin väitöskirja purkissa ja kesän joutaisikin sen rutistuksen jälkeen vaikka olemaan työttömänä. Syksymmällä oli kuitenkin jo työpätkää tiedossa. Toiselle lapsellekin olimme antaneet luvan tulla, väitöksen jälkeen olisi ollut sopiva aika jäädä vaikka äitiyslomalle ja tällä kertaa olisin ollut oikeutettu ansiosidonnaiseen äitiyspäivärahaan, toisin kuin esikoisen syntyessä, joten taloudellisestikaan pikkusisarus ei olisi ollut katastrofi.

Palasin viime syksynä vuoden tauon jälkeen itämaisen tanssin tunneille löydettyäni aamupäiväryhmän, jossa tunsin taas oppivani ja edistyväni, ja jalkakin nousi aamusta kevyemmin kuin illalla työpäivän jälkeen. Pari vuotta sitten elvyttämäni kuoroharrastuksen parissakin aioin jatkaa, oman äänialan laajenemisesta ja luvassa olevasta uudesta ohjelmasta innostuneena. 

Alkava vuosi vaikutti siis kokonaisuudessaan taloudellisesti kohtalaisen turvatulta, ammatillisesti ja harrastuksellisesti tyydyttävältä ja mahdollisesti myös perhe-elämää uudistavalta. Hiukan arvelutti, kuinka sovimme jatkossa nykyiseen asuntoon jos lapsia on kaksi neljänkin vuoden ikäerolla, mutta olen ikäni ollut tulevaisuuteen suorastaan sinisilmäisen luottavaisesti suhtautuvaa tyyppiä, ja kuittasin asian sillä, että aika näyttäisi jonkin ratkaisun. No, näyttihän se, mutta ihan tällaista en siitä ollut ajatellut.

Mitä minulla oikeastaan on nyt jäljellä niin sanotusta normaalista elämästäni?

Vauva-ajatukset kaatuivat tietysti ensimmäisenä. Kuukautiset tulivat reilun viikon myöhässä neljä päivää mammografian jälkeen. Raskaustesti ennen tutkimuksia oli negatiivinen. En tiedä menikö hormonitoimintani vain joululta jatkuneen hermostuttavan odotuksen aiheuttamasta stressistä sekaisin, vai oliko siellä idulla jotakin, jonka elimistöni päätti viisaasti poistaa taudin tieltä. Parempi tietysti näin, en joutunut tekemään valintaa, joka ei olisi oikeastaan ollut mikään valinta. Syöpä ja sytostaatit - siinä yhtälössä ei ole sijaa raskaudelle.

Seuraavana menivät kuvitelmat työn tekemisestä. Apuraha täytyi jättää nostamatta, koska en pysty täysipäiväiseen työhön. Voin tietysti yrittää näperrellä väitöskirjatutkimuksen parissa, mutta käytännössä olen tähän mennessä ollut joko liian huonossa kunnossa ensimmäisten hoitojen ja niiden jälkeen iskeneen flunssan takia, tai liian kiireinen juostessani tutkimuksissa ja hoitaessani lukuisia sairastumiseen liittyviä käytännön asioita. Opetuksestakin piti luopua taloudellisista syistä - muutaman tunnin luentopalkkioilla ei elä, parempi olla kokonaan työkyvytön että voi saada sairauspäivärahaa. Mukamas varmojen tulohanojen äkkiä sulkeuduttua olen päätynyt toimeentulotuen asiakkaaksi, jotakin mitä en kuunaan osannut kuvitella tapahtuvan. Onhan talous ollut tiukoilla monta kertaa ennenkin, mutta aina siitä on aikaisemmin jotenkin selvitty. Tämänhetkinen tilanne on hinta siitä että olen arvostanut vapautta tehdä sitä, mistä pidän, enemmän kuin turvattuja tuloja.

Harrastuksetkin ovat jääneet katkolle. Kuoroon menijäksi minusta ei ole ollut ja tanssimaankaan en ole kyennyt kuin sen kerran ennen ensimmäisiä hoitoja. Sen jälkeen olen ollut liian kipeä harrastamaan tai kalenteriini on buukattu jotakin sairauteen liittyvää samalle kellonlyömälle. Seuraavan kerran voisin ehkä ehtiä tanssimaan maaliskuun yhdeksäs päivä, jos kunto kestää. Kuoroon saattaisin myös päästä ensi kerran maaliskuussa, kerran tai pari. Maksaneeko tuo enää vaivaa?

Ylipäätään olen liikkunut hyvin vähän. Kuvittelin että nyt käydään miehen kanssa hiihtämässä jäällä ja opetetaan nelivuotiasta luistelemaan kun kerrankin täällä etelässäkin on talvi. Mutta uuden vuoden jälkeen luistimet ovat saaneet pysyä kaapissa ja sukset parvekkeella. Kävelyt jäälläkin ovat jääneet haaveiden asteelle. Hätinä jaksan köpötellä puolen kilometrin matkan kotoa bussipysäkille. 

Ainoa minkä voisin sanoa kohentuneen on sosiaalinen elämä. Kaikki ystävät haluavat äkkiä tavata minut ja pitää yhteyttä. En vain voi olla miettimättä, jaksavatko hekään sitten kun sairastumiseni tuoma alkushokki on ohitse ja tätä sairastamista vain jatkuu ja jatkuu jokseenkin samanlaisena kuukaudesta toiseen. Toimeentulotukea saava ei sovi tapaamista kivaan kahvilaan tai lähde kavereiden kanssa ulos syömään. Tuskinpa sairauspäivärahalla hirveän paljon leveämmin eletään, sitten kun ja jos se päätös joskus tulee. Sairausloma jatkuu näillä papereilla toukokuun loppuun, ja sen jälkeen varmaankin pidemmälle, ties kuinka kauan. Kolmesataa arkipäivää sairauspäivärahaa, ja sitten työkyvyttömyyseläkkeelle, niinkö? Kohta olen nelikymppinen. Alkaa jo ahdistaa, kävikö nyt niin että kun vihdoin olisin ehkä päässyt tutkijanuran syrjään kiinni, tämä sairaus torppasi sen viimeisenkin mahdollisuuden?

Tulevaa kesääkin ajoittain mietin. Olimme haaveilleet viettää siitä mahdollisimman paljon saaressa sijaitsevassa kesäpaikassa, kun se vihdoin alkaa olla asuttavassa kunnossa. Varsinkin jos olisin jäänyt väitöskirjan valmistuttua työttömäksi, olisin voinut viettää siellä kesäisiä viikkoja nelivuotiaan kanssa. Hoidella villiintynyttä pihamaata ja tutustuttaa lasta sellaisiin luonnonihmeisiin kuin mustikoihin, kotiloihin ja lokin sulkiin. Olosuhteet kesäpaikassamme ovat aika arkaaiset, vesi juoksee kaivosta kahdella jalalla ja lämpiää hellalla puilla, isommalla pesulla käydään saunassa. Jos leikkaus on edessä kesällä, onko minusta sinne lähtijäksi edes koko perheellä, vai olenko siellä enemmän vaivoiksi vaivoineni?

Normaalista elämästäni on jäljellä joitakin rippeitä, joista pidän epätoivoisesti kiinni. Kalenterin kanssa katson milloin lapselle järjestetään synttärit niin etteivät äidin sytostaattihoidot estä juhlimista. Sillä totuushan on, että tämä riivatun tauti sanelee koko elämänrytmini, kolmen viikon jaksoissa hoidoista ja sivuoireista toipumisesta taas seuraaviin hoitoihin, eikä elämää oikeastaan pysty tällä hetkellä edes hahmottamaan sen pidemmissä jaksoissa.

11 kommenttia:

  1. Syöpä-pirulainen pistää todellakin maailman päälaelleen, siinä ei ole paljon kaunistelemista. Kohdallasi tuntuu vielä erityisen epäreilulta, että kaiken muun ikävän lisäksi joudut taiteilemaan toimeentulon kanssa. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun mielessään huutaa, että miksi minä. Mutta ole itsellesi armollinen, nämä "huutamispäivät" kuuluvat meillä kaikilla syöpäläisillä asiaan. Saa välillä rypeäkin ! Kunhan sitten taas muistaa toivon ja kaiken hyvän mitä on: perheen, ystävät, mieleisen ammatin, hyvät hoidot ym. ym.

    Kirjoitit ystävistä jotka muistavat. Nauti siitä, ota kaikki apu ja tuki vastaan jonka saat. Usein meillä on vaikeampi ottaa apua vastaan kuin itse sitä antaa. Ja etene nyt pienin tavoittein, askel kerrallaan. Ja aivan varmasti pääset nauttimaan kesästä perheen kanssa mökille !

    Toivottavasti en ollut masentava, itsellänikin on ollut mieli vähän matalana, niin ehkä halusin tuoda sinulle julki sitä, että huonojakin päiviä ja fiiliksiä on oikeus tuoda julki, jaetaan sekä huonot että hyvä päivät tukiverkon kanssa ! Voimahali sinulle !

    VastaaPoista
  2. Kyllä ne normaalikuviot "mitä jos" -ajatuksineen vain pitää läpi käydä. Kummalliselta ja suorastaan epäoikeudenmukaiselta tuntuu kohtalosi, miksi juuri nyt kun suunnittelemasi aikataulu näin ulkopuolisen silmiinkin näytti tosi hyvältä. Sairastaminen on kokopäivätyötä, juoksemista riittää eri paikoissa ja papereitakin pitää hoitaa. Toisaalta voi ajatella positiivisesti: sinulla on se tutkimuksesi, jos ja kun aikaa/voimia jää sopivassa suhteessa, ei ainakaan tarvitse miettiä, mitä voisi tehdä.

    Satu Hassi kirjassaan "Tukka hattuhyllyllä" kyllä hehkutti saaressa alkeellisissa oloissa viettämiään viikonloppuja, ehkäpä se onnistuu sinullakin.

    Suunnitelmat ovat muuttamista varten. Jotain muuta reittiä syt eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Vielä tulee aika, jolloin voi tehdä uusia suunnitelmia. Ensin vähän aikaa eteenpäin, sitten pitempiä aikoja. Ei se tietysti nyt lohduta, mutta kyllä niitä aikoja tulee.

    Kun pahimmat paperisodat on hoidettu, ehkä ehditte mahduttamaan muutamaan viikonloppuun jotain kevyttä ulkoiluakin? Semmoista, mikä ei vaadi voimanponnistuksia.

    Ja kun ystäville tekee selväksi, että nimenomaan ei halua olla vain yksin kotona sairastamassa ja pyytää käymään tai kutsuu itsensä kylään, ehkä ne tulevat jatkossakin. Vaikka ei sosiaalisestakaan elämästä pidä tehdä suorittamista.

    VastaaPoista
  4. Meillä on aina avoimet ovet ja kuten aiemmin mainitsinkin, niin lounas- ym. seuraa järjestyy lyhyelläkin varoitusajalla.

    Syöpä tosiaan vaikuttaa siltä, että se työntää lonkeronsa ihan kaikkialle eikä hetkeen mikään ole entisellään. Mutta jospa kuitenkin olisi niin, että kuten VR:llä, niin sinullakin juna jää vähäksi aikaa jumiin raiteille, mutta kunhan esteet on raivattu niin matka jatkuu taas viivytyksen jälkeen :-)

    VastaaPoista
  5. On todella epäreilua, että sairauden ja hoitojen lisäksi joudut kokemaan muitakin vastoinkäymisiä,työelämässä ja talousasioissa. Sosiaaliturvassamme on todella syövän mentäviä aukkoja.

    Kirjoitustasi lukiessa minulla tuli leen@n tavoin mieleen satu hassi. Luin kirjaa ollessani sairaslomalla, ja olinpa vielä tuolloin suht hyväkuntoinenkin, joten podin tietysti muutaman hetken syyllisyyttä lorvailusta. Toinen tekee pitkiä työpäiviä ja hoitaa valtakunnan asioita sytohoitojensa ohessa, ja minä vaan kerään voimia seuraavaan hoitoon. Sairasvuoden varrella varmistui kuitenkin se, että päätökseni jäädä pois töistä oli todella oikea. Sain keskittyä paranemiseen ja perheeseen, sekä niihin ystäviin, jotka sinäkin mainitset tärkeinä.

    Sadusta otin myös mallia.. aina kun kunto salli, pyöräilin kauppamatkat ja liikuin luonnossa. Jos meillä olisi tuollainen kesäpaikka, kuten sinulla ja ammoisella ympäristöministerillä, olisin varmasti sielläkin lomaillut -perheen ja läheisten kanssa. Rintaleikkauksesta hyvin toipuneena (4vko) haluan rohkaista, ettei siihen kesä ja suunnitelmat kaadu. Aivan varmasti pääsette tutkimaan lokin sulkia ja maistamaan mustikoita.

    Voimia!

    VastaaPoista
  6. Hei, sitä lauluharrastusta voisi tietty yrittää elvyttää kuoroasi amatöörimäisemmässä porukassakin... siitähän oli puhetta jo syksyllä, jospa jossain vaiheessa kevättä saataisiin naukujat taas koolle? ;-)

    VastaaPoista
  7. Hei ja kiitos teille kaikki kultaiset tsemppaajani, eilen oli taas vähän alavireinen päivä ja liikaa aikaa pyöritellä omia ajatuksiaan. Kummallista miten sitä mielialan notkahdusta kortisonien jälkeen ei pysty estämään vaikka tietää mistä se johtuu.

    Toisaalta, niin kuin betty tuossa sanoi, on lupakin olla välillä myös pahoilla mielin, kunhan ei jää jumiin niihin tunnelmiin.

    Leen@ ja tiina, tuosta Satu Hassin kirjasta oli puhetta taannoisessa vastasairastuneiden tapaamisessa ja pohdittiin antaako se ehkä liiankin "helpon" kuvan syöpähoidoista. Itse en ole kirjaa lukenut enkä ole varma haluanko ainakaan juuri tällä hetkellä, tuntisin varmaankin itseni vain suuremmaksi epäonnistujaksi Hassin tehokkuuden rinnalla. Sytot ovat minulla vetäneet kunnon nopeasti aivan pelottavan huonoksi, vaikka osuutensa asiaan voi olla myös sillä "tavallista" isommalla annostuksella.

    Ja kiitos rohkaisusta myös leikkauksesta toipumisen suhteen, tiina. En tiedä vielä kuinka laaja operaatio on edessä, mutta eipä sitä taida tietää lääkäritkään ennen kuin se on ohi. Ehkä pahinta onkin juuri se, kun ei tiedä mitään.

    Kissaemo, aivan varmasti teidän seuraa tullaan kysymään jatkossakin. Se makkaranpaistoretkikin lasten kanssa on vielä tekemättä - kenties sitten kun pakkaset hiukan hellittävät, tai viimeistään kevään merkkejä ihmettelemään?

    jovain, olisi hirmuisen mukavaa kokoontua laulamaan niin kuin puheena on ollut. Minulla ongelmaksi kaikessa harrastamisessa tulee tällä hetkellä ajankäyttö. Kun tällä hetkellä kykenen puuhaamaan "tavalliseen tapaan" n. 1,5 viikkoa kolmen viikon jaksosta, silloin pitää sitten tehdä kaikki se, mitä ei sen toisen puolentoista viikon aikana pysty tekemään.

    VastaaPoista
  8. "Ehkä pahinta onkin juuri se, kun ei tiedä mitään." Kuulostaa tutulta..

    VastaaPoista
  9. Voimahali täältäkin! Ja tosiaan seuran puutetta ei varmasti tarvitse jatkossa pelätä, minäkin olen lähes joka päivä käytettävissä ainakin tuonne elokuulle saakka. :)

    VastaaPoista
  10. Riipaisevan rehellisesti kirjoitit tuntemuksistasi, mulla ihan silmät kostuivat tekstiäsi lukiessa...tuossa sairaudessa on niin monta aspektia ja tasoa jotka eivät aukene muille kuin saman kokeneille. Mutta sulla on taito kirjoittaa niin että niistä tuntemuksista tavoittaa jotain, saa ainakin kiinni jollain tavalla siitä todellisuudesta jonka olet nyt joutunut kohtaamaan.

    Rutistuksia jatkoon, sekä hyviin että huonompiin päiviin!!

    VastaaPoista
  11. Terhi, ehkä tässä on myös se että nykyihminen, ainakin kaltaiseni maallistunut länsimainen, on niin tottunut siihen illuusioon että hallitsee elämäänsä. Arvaamattomuudet vetävät maton jalkojen alta ja siinä sitten lattialla selällään ihmettelee kuinka näin kävi... Tsemppiä sullekin!

    Ansku, mukavaa jos pääset(-te) tänne välillä seuraa pitämään vaikka päiväsaikaankin. :)

    Maikki, kiitos sanoistasi, olen miettinyt onko tämä läheisille ehkä ajoittain liiankin rehellistä luettavaa.

    VastaaPoista