tiistai 2. maaliskuuta 2010

Lääkäreissä

Piipahdin siis tapaamaan lääkäriäni ennen minulle varattua sairaalapsykiatrin aikaa. Lääkäri tutki patin ja vahvisti oman havaintoni: kasvanuthan se pirulainen on. Niinpä hoitosuunnitelmaa muutettiin, ja saan jo ensi viikolla doketakselin sijasta CEF-cocktailin eli kolmea eri sytostaattia: syklofosfamidia, epirubisiinia ja fluorourasiilia. Josko ne riittäisivät nitistämään tuon syöpäpaholaisen.

Doketakseliin verrattuna CEFissä on se hyvä puoli, että kortisonikuuria ei tarvita, huh-hei! Sitä ei tule ikävä, ei suuruudenhulluutta tai unettomuutta sen enempää kuin tätä hiljattain puhjennutta teiniakneakaan (inhottavimpia ovat näpyt päänahassa). Toisaalta tämä seos aiheuttaa pahoinvointia. Mutta onhan siihen lääkkeitä.

Sairaalapsykiatrin tapaaminen kesti noin puoli tuntia ja meni hyvin rennosti. Etukäteen olin ihmetellyt mistä oikein sairaalapsykiatrin kanssa juttelen, kun en erityisesti tunne olevani psykiatrin tarpeessa, mutta tilaisuuden tullen puhuinkin sitten kuin papupata. Psykiatri vähän kyseli töistä, perheestä ja omista tuntemuksistani tämän sairauden tiimoilta, ja tuumi sitten että minulla vaikuttaa olevan hyvä asenne ja homma ainakin tällä hetkellä hanskassa. Sovimme kuitenkin seuraavan tapaamisen toukokuun loppupuolelle, jonne saakka tämänhetkinen hoitosuunnitelma kantaa. Lisäksi sain psykiatrisen sairaanhoitajan puhelinnumeron jos jokin äkillinen kriisi sattuisi iskemään. 

Psykiatri kertoi myös, että vaikka sytostaatit eivät suoraan aivoihin vaikutakaan, tunnistetaan sytohoitoa saavilla ns. chemo brain -oireita (voisiko vapaasti suomentaen puhua vaikka sytoaivoista), johon liittyvät mm. hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute. Hajamielinen olen kyllä ollut aikaisemminkin, mutta kieltämättä se tuntuu nousseen uusiin ulottuvuuksiin viime aikoina, ja keskittymiskyvyn puute taas on asia, johon olen itse kiinnittänyt huomiota. Olen kuitannut niiden liittyvän stressaavaan tilanteeseen, mutta ilmeisesti ilmiöllä on myös fysiologista (vai pitäisikö sanoa neurologista?) perustaa. Yleensä oireet menevät kuitenkin ohi sytostaattihoitojen loputtua. (Kuukkeloimalla hakusanoilla chemo brain löytyy aiheesta paljonkin tekstiä, mutta niin kuin nettitietoa yleensäkin, sitä kannattaa epäilemättä lukea hölynpölysuodattimen läpi.) 

Kaiken kaikkiaan ihan hyvillä mielin lähdin Meilahdesta ja odottelen ensi viikon hoitoa. Hiukkasen jälkioireet jännittävät, koska meillä on töissä tulossa ulkomainen vieras jonka tutkimus läheisesti liittyy omiin puuhiini ja jota minun on määrä ensi viikolla emännöidä. Mutta alkuviikon ainakin olen vielä hyvissä voimissa ja jos hoidot vievät mehut, täytyy vain delegoida emännyys kollegalle, niin vaikeaa kuin onkin tunnustaa ettei ole korvaamaton.

18 kommenttia:

  1. HYVÄ KITSUNE - hienosti meni lekurikäynti ! Kunnon coctailit vaan kehiin ja nitistystaistelu vauhtiin ! Pirtsikka oli tänään tikin poistossa. Otin tuntia ennen särkylääkettä varoix, etten hypi petillä jännityksestä ja pienoisesta kivusta. Sairaanhoitaja hoiti asiansa osaavasti. Anyway jäin kuitenkin taas ihmettelemän ... hän nimittäin sanoi siinä nyppiessään hakasia ja ompeleita (hakaset loppuivat kesken ja joutuivat myös ompelemaan), ettei sitten kannata mennä antamaan suoranaista auringonvaloa leikkaushaavaan, jotta säästyy pigmenttiläikiltä ... NIINPÄ NIIN, olinkin juuri ajatellut, miten ihanaa on ensi kesänä olla vaikkapa TOPLESS ja näytellä yhtä (sun tätä) tissiä ; ) VOI RÄHMÄ - ei meitä ymmärrä muut kuin ME ITSE ; )
    Jes Kitsune, siitä se homma lähtee uusilla coctaileilla. VOINTEJA ja HURTTIA HUUMORIA ; )
    pirtsikka

    VastaaPoista
  2. PITI SULLE SANOMANI
    jos olet kiinnostunut www.acor.org ; sain jenkkiystäviltä osoitteen
    liityin jo, mutta en ole sen paremmin vielä kerinnyt perehtymään, siellä on meikäläisille oma group.
    pirtsikka

    VastaaPoista
  3. Kiva, että lekurireissuista jäi hyvä mieli ja luottavaisin mielin jatketaan :)

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvä, että asioihin puututtiin näin nopsaan! Hyvä kuulla!!
    Ja kiitokset "napituksesta". Hyviä vointeja!

    VastaaPoista
  5. Pirtsikka, eiköhän lähdetä sitten yhdessä auringonottoon. ;) Tuo sytococktail kuulemma myös herkistää ihon auringolle. Mulla on patti tällä hetkellä niin iso että selällään maaten näytän kolmerintaiselta.

    Terhi pääsit sitten ilmeisesti kotiin tänään :) Tuolta syöpikseltä mulla ei kyllä ole pahaa sanaa sanottavana.

    Sanna, kiitos ja eipä kestä, mielellänihän minä napitin.

    VastaaPoista
  6. No niin! Hyvä, että kävit ja sait homman taas rullaamaan eteen päin.

    Ja Pirtsikalle terveisiä! Mä purskahdin nauruun, kun luin sun kommenttia. On elämä vain niin tragikoomista. Tsemppiä sinulle myös!

    VastaaPoista
  7. Hyvä kun lääkärit tuli tavattua. Minustakin oli hyvä tavata psykiatri ihan niin että ulkopuolisen näkemys tilanteestani tuntui olevan sama kuin itsellä. Ja nuo lääkkecoctailien vaikutukset tuli käytyä myös läpi.

    Terhille: minäkin kyselen, että jokos pääsit pois ja onnistuuhan ne suunnitellut tutkimukset?

    Kitsune: huomaatko, syöpäblogista tulee helposti usean kohtaamispaikka? Kiitos emännälle!

    VastaaPoista
  8. Terhi menee sitten "uuden rintansa" kanssa heti aamulla takaisin osastolle näytille. Aivan järkyttävä turvotus on noussut tässä illan mittaan, siis "uusi rinta".. Toivotaan, että olisi vaan sitä kudosnestettä eikä tulehdus. Ja toivotaan, että pääsen niihin tutkimuksiin huomenna ja ylihuomenna.

    VastaaPoista
  9. Terhi, pidämme peukkuja että ei olisi tulehdusta ja tutkimukset saadaan tehtyä ajallaan!

    Leen@, mielelläni emännöin vieraita, vaikka näin virtuaalisestikin.

    VastaaPoista
  10. Hyvä että lääkärikäynti meni hyvin. Uudesta kuuristasi minulle ei ole tuttu kuin tuo C. Sylkofosfamidi. Sitä saan suoneen ja suun kautta ja örm. On tosi myrkyllistä rakolle, joten saat virtsarakon suojalääkettä, mutta mulla ainakin silti on joskus alavatsakipuja, tihentynyttä virtsaamista yms. toisaalta mulla voi johtua siitä kun saan suun kautta...

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  11. Prognoosi, ei mulle kirjoitettu mitään suojalääkettä - ehkä kertatiputus kolmen viikon välein ei ole niin rankkaa rakolle kuin (ilmeisesti pidempikestoisesti) suun kautta otettuna? Ja tuohan on vain yksi kolmesta, eli määräkin on varmaan pienempi.

    Linkitin blogisi. :)

    VastaaPoista
  12. Taas tuli uutta tietoa. Minulle ei kukaan puhunut sairaalassa Chemo braineista.
    Helpottavaa kuulla, että tämä minulla ilmennyt "pahvipää" onkin taas yksi syto-oire ja ohimenevää.
    Pitää vielä googlettaa lisätietoja.

    VastaaPoista
  13. Tilu, oppia ikä kaikki, eikös sitä niin sanota... laitoin nyt pari linkkiä tänne blogiini aiheesta.

    VastaaPoista
  14. Ei ollut tulehdusta, vaan turvotusta, vanhaa verta ja kudosnesteitä. Onneksi. Tämän päivän tutkimukset saatiin tehtyä ja pian alan kittaamaan varjoainetta huomista varten. Sytoaivoihin perehdyn vasta vähän myöhemmin - hurja ajatuskin, että tämä pää tästä vielä enemmän alkaa takkuilla..

    VastaaPoista
  15. Terhi, hyvä ettei ollut tulehdusta. Tsemppiä huomiseen tutkimukseen.

    VastaaPoista
  16. Kiitos ja tsemppejä sulle myös!

    VastaaPoista
  17. Kyllä mä uskoisin että saat suoneen mesnaa, eli tuota suojalääkettä. En kyllä tosiaan tiedä..

    Olihan tuossa tuoteselosteessa asiasta näin: Kystiittiriskin pienentämiseksi on annettava suuria nestemääriä ja mahdollisesti diureetteja. Kystiittiä voidaan ehkäistä yhdistämällä hoitoon mesna.

    Jatkanpa blogisi lukemista eteenpäin, kun olet taas ehtinyt paljon kirjoittamaan.

    VastaaPoista
  18. Prognoosi, mulla on puhuttu ainoastaan pahoinvointilääkkeestä, jota annetaan tiputuksen yhteydessä suoneen. Mutta torstainahan tuo sitten selviää. Hyvä kuitenkin tietää riskistä, osaapa sitten itse ainakin juoda paljon ja varata vaikka karpalomehua.

    VastaaPoista