tiistai 26. lokakuuta 2010

Budjettikysymys

Toivoni lymfaterapian suhteen on nyt Syöpiksen fysioterapeutin varassa. Katsotaanko, että minä, teoriassa työikäinen ja -kykyinen vielä kolmisenkymmentä vuotta, jos niitä Luoja suo, hyötyisin hinnakkaasta hoidosta. Tuli mieleeni että juuri eilen - vai tänäänkö se oli? - saimme Hesarista lukea kuinka Uudenmaan kunnat ovat sopineet HUSin budjettiin isot leikkaukset ensi vuodelle. Selvää on, että sairaat pitää hoitaa, mutta entä kun haitta vaikuttaa pelkästään elämänlaatuun? Näissä "ylimääräisissä" hoidoissa nuo budjettileikkaukset epäilemättä ensimmäisenä tuntuvat.

Sinänsä on jotenkin vaikea käsittää että sairaanhoidon budjettiin voidaan ennalta sopia että nyt vähennetään menoja näin-ja-näin paljon. Ihmiset eivät kuitenkaan tule sen terveemmiksi, päin vastoin. No, kunnallispoliitikoilla on epäilemättä tarvittaessa varaa maksaa lymfaterapiansa itse. Paljonkohan tuo kustantaisi kokonaan omasta pussista maksettuna? Jos emme veronpalautusrahoilla lähdekään perheellä ensi kesänä lomamatkalle, vaan käytämme rahat äidin kuntoutukseen?

20 kommenttia:

  1. http://www.terapiatila.auttaa.fi/
    Katsele näitä sivuja ja hintoja. Jaana on tosi pätevä, kokenut ja miellyttävä fysioterapeutti.
    Toivottavasti kuitenkin saat sen maksusitoumuksen. Vaadi! (Vaikka tk:n kautta, jos ei muuten)

    VastaaPoista
  2. Tossa sulla on todella hyvä pointti "teoriassa työikäinen ja -kykyinen vielä kolmisenkymmentä vuotta" - voiko Syöpiksen fysioterapeutti tai joku muu siellä väittää, että suurikaan osa heidän potilaistaan voisi saada yhtä paljon hyötyä lymfaterapiasta - tai muistakaan fysikaalisista hoidoista..?!

    Meinasi mennä aamukahvit väärään paikkaan, kun mies luki ääneen, että terveyskeskuksesta laitettiin potilas paikkaamaan hampaansa itse! Että tähän on jo menty... Kyseessä oli siis väliaikainen paikka, johon piti hakea aineet ja ohjeet apteekista - ja ei ollut kyseessä ensimmäinen potilas, joka sai hoitaa väliaikaisen paikkauksensa itse =P

    VastaaPoista
  3. Itse paikata hampaansa? No johan on markkinat.

    VastaaPoista
  4. Tee, se on Helsingin malli levinnyt jo Riihimäellekin! Minut ohjattiin jo keväällä Helsingin hammashoidon ajanvarauksessa hankkimaan paikka-aineet apteekista ja paikkaamaan itse! (Sen Fazerin reissun jälkeen!) Otin yhteyttä potilasasiamieheen ja sain kuin sainkin paikan ihan oikealta(?),
    mistä näitäkään enää tietää, hammaslääkäriltä.
    Ei siis valittamista palveluissa, pitää vaan olla vähän tarmokas ja aikaa soittaa n. 100 kertaa ja sähköpostit lisäksi! Paikka hampaassa on ok.

    VastaaPoista
  5. Kyllä kohta pitää olla mijonääri, että pystyy itteään hoidattamaan.
    Itse en ole onneksi lymfaterapiaa tarvinnut. Välillä ihmettelen miten on mahdollista, että kaksi kertaa samaa rintaa ja kainaloa on ropeloitu, eikä käsi ole juurikaan oireillut.
    Pelottaa nuo leikkaukset, kohta on oltava kovat vakuutukset kaikilla.
    Minulla sattui aika huvittava juttu, kun joku aika sitten soitti jostin vakuutusfirmasta ja tarjosi syövän varalle vakuutusta, olisi kattanut kaikki mahdolliset hoitomaksut ja muut . Rahaakin olisi saanut huomattavan summan ihan siitä, jos syöpä olisi iskenyt. Myyjä ei oikein osannut sanoa mitään, kun sanoin että taitaa olla myöhästä. Miehelle nauroin, että olisipa tarjous tullut aikaisemmin, olis pistänyt rahoiksi. (uusimisesta sai vielä isomman summan)
    Täällä Savonmaalla en ole kuullut tuommoisista hammaslääkäriepisodeista mitään, kuulostaa kamalalta.

    VastaaPoista
  6. Onneksi pojalla on kunnon vakuutus, joka on otettu jo ennen syntymää. Siitä yritän pitää kiinni viimeiseen asti, vaikka rahasta tiukkaa tulee jatkossakin tekemään. Toivottavasti sitä vakuutusta ei kuitenkaan todella tarvita.

    VastaaPoista
  7. rk, kiitos linkistä! Ei niin kallista kuin pelkäsin, mutta ei tosiaankaan ole ihan omakustannushintaan apurahatutkijan ulottuvilla, kun hoitoja pitäisi kuitenkin olla kunnon sarja eikä yksi silloin, toinen tällöin. :/

    Tee, huonoina hetkinä kyllä käy mielessä että ne katsovat papereista "ai tommonen tapaus" ja päättävät priorisoida jotakuta jolla on parempi ennuste...

    Tuo "paikkaa itse hampaasi" on kyllä kaiken huippu! Tosin eipä terveyskeskushammaslääkäriin ole edes asiaa ennen kuin ongelmat on jo vaikeita. Kauniit puheet "ennaltaehkäisevästä" terveydenhuollosta ovat kyllä kaukana todellisuudesta (ja miten paljon vähemmällä ihmiset hoidettaisiinkaan jos ei tarvitsisi odottaa että ongelmat kärjistyvät).

    olga, tuo turvotusasia on kuulemma kovin yksilöllinen - sinä kaiketikaan et herkästi sitä saa. Minä puolestani näköjään olen turpoavaa tyyppiä. No sen olisi voinut arvatakin, kun jo nuoreta tuppasin pitkillä bussi- tms. matkoilla saamaan turvotusta jalkoihin.

    Kofeiinikin kuulemma muuten haittaa lymfakiertoa, tämä sattui silmään ihan muusta jutusta viimeisimmässä Kauneus&terveys -lehdessä. Pitääkö tässä nyt alkaa vielä vieroittaa itseään päivittäisistä kahdesta mukillisesta?

    Tee, meillä on myös pojalla tuollainen vakuutus. Ei ole onneksi tarvittu tähän mennessä.

    VastaaPoista
  8. Peukut pystyyn että sinulle on tuleva työrupeama ja verojen maksu huomioiden "kannattavaa" antaa lymfahoitoja... KÄÄK, kustannuslaskenta se juuri piristää meidän pitkäaikaissairaiden identiteettiä... Mua suuresti huvitti edellisessä postauksessasi tämä kohta - pitkäaikaissairaan identiteetti on niin usein hukassa meikäläiselläkin, jos sitä on koskaan ollutkaan : )

    Perustetaanko pallopäiden ja muiden asiaan vihkiytyneiden yhteinen musta huumori -blogi nimeltään pitkäaikaissairaiden identiteetti : )

    VastaaPoista
  9. Täällä taas ja heti kommentoimassa kun turvotuksesta puhutaan..

    www.lymfa.net löydät laillistettuja lymfaterapeutteja. Kannattaa vähän kysellä mitä maksaa sarjahoito (esim.10 x / kk) ja kyllä mulle on jotkut laittaneet ihan tarjouspyynnön. Hurjia hintoja on Helsingissä. Meillä kun lymfatunti maksaa 32-40€. Enemmän jos pyytäisi niin kiskuriksi kyllä julistettaisiin;)

    Rintasyöpädg on Kelan korvattavien joukossa, eli jotain Kelakin asiakkaalle korvaa. Kannattaa tsekata mikä heidän mukaansa on taksa. Se kun on AINA alakanttiin..ja siitä sitten saa vajaat 70%. Kannattaa tarkastaa että lymfaterapeutti on myös fysioterapeutti tai sairaanhoitaja, sillä muuten ei Kelan korvausta tipu. Siis vaikka olisi miten koulutettu lymfaterapeutti, niin pohjakoulutus on se, joka Kelalla merkkaa. Eli esim. urheiluhieroja-lymfaterapeutti on Kelalle ihan pelkkä nolla ja valitettavasti se joka kärsii on asiakas :(

    Mä aina kehotan mun asiakkaita kertomaan, miten ovat näyttäneet raajaa lymfaterapeutille, joka on arvioinut lymfan tarpeen. Alustaa jutun, että ensin lymfaterapeutin mielestä hoidolle ei ollut tarvetta, mutta nyt ajan kuluessa on turvotus sen verran lisääntynyt, että hoidolle on todellinen tarve.

    Ja se nyt vaan on sellainen juttu, että tukihiha EI OLE lymfaterapian korvaaja, eikä ensisijainen hoito millekään turvotukselle. Ensisijainen ja ainoa käypähoito on lymfaterapia ja sidokset ja sen jälkeen hoitoa jatketaan tukihihalla. Kaikilla kolmella on sama tarkoitus. YLLÄPITÄÄ IMUSUONISTOSSA PUUTTUVAA PAINETTA!!!

    Olen kahdesti asiakkaan pyynnöstä tilannut hihan heti, sitten lymfannut 10 x ja laittanut sidokset..ja sen jälkeen todettu yhdessä että tilattu tukihiha on iso. Eli siksi ENSIN lymfa ja sidokset, TOISENA hiha.

    Että voi ottaa aivoon se, että nuorta potilasta ei kuunnella koska nyt jos koskaan turvotukseen PITÄÄ puuttua. Sitten kun se on venyttänyt kudosta ja hyytelöitynyt, ei se mihinkään lähde. AAAAAAAAARRRRRRRRRRGGGGGGHHHHHHHHHHHH!!!! Se suututtaa eniten, että ammatti-ihmiset kyllä tietävät sen, mutta säästöpakon edessä tekevät aivan järjenvastaisia päätöksiä.

    Mun verenpaine on noussut nyt sellaisiin huippulukemiin, että päätän tämän perke**ellisen kiukkuni terveydenhoitoalan ihmisten typeryydestä tuntea vastuunsa nuoren ihmisen elämänlaatua koskevasta kysymyksestä.

    Mielenkiinnosta haluaisin tietää että miltä heistä tuntuisi ensin menettää perusluottamus ja usko siihen että elämä kantaa ikuisesti. Elää pelon, hoitojen ja jälleen jatkuvan ikuisen pelon lisäksi turvonneen raajan tai jonkin muun elämänlaatua rajoittavan tekijän kanssa koko loppuelämä. Että niin..

    ISO voimahalaus. Olisipa lähempänä ja paremmassa kunnossa niin tulisin tekemään lymfat sinne jos en asevelihintaan niin sielunsiskohintaan :) Nih..

    -Hahtis-

    VastaaPoista
  10. betty, hyvä ajatus tuo blogi. Siellä voisi sitten viljellä SAIRASTA huumoria. :D Vaikka joskus tuntuu että ne hurjimmat vitsit ovat ihan tosiasioita (niin kuin tuo hampaan paikkaaminen itse!)

    Hahtis, kiva kuulla susta, olenkin miettinyt mitä sulle kuuluu - oliko rentouttava reissu?

    Hiha ei mulla nähdäkseni tosiaankaan vie turvotusta pois (vaikka ehkä se pitää sitä kurissa) koska eilen lääkärikäynnillä heti hihan poiston jälkeenkin (olin pitänyt aamusta asti, lääkäri oli alku-ip) oli sentin verran eroa. Toisaalta käden kanssa on mennyt jo niin pitkään että tuo voi hyvinkin olla jo pysyvää... Hiha ei myöskään estä niiden lymfastringien (tai mitä ne on) muodostumista, kainalossa kiristää enenevässä määrin eikä viime viikon fyssarikäynnistä edes tunnu olleen sanottavaa hyötyä. :( No, ehkä olen ensi viikolla kyllin rampa että jonkun terapian saan. Tai ehkä ne vaan katsoo että vika on korvien välissä...

    VastaaPoista
  11. "Tosin eipä terveyskeskushammaslääkäriin ole edes asiaa ennen kuin ongelmat on jo vaikeita." - Tuo on kyllä pääkaupunkiseudulla ollut tosiasia jo parikymmentä vuotta ja olenkin käynyt yksityisellä. Ja miten paljon vähemmällä ihmiset todella hoidettaisiinkaan jos ei odotettaisi että ongelmat kärjistyy...

    Hahtis on taas kerran kirjoittanut asiaa.

    Joku sellainen oksennuspussi voisi olla hyvä! Sellainen missä kirjoteltaisiin vain pienellä ryhmällä kaikki kamalimmat jutut (joita ei viitsi täysin julkisesti kirjoitella) - huumorilla tai ilman.

    VastaaPoista
  12. Sielunsisko Hahtis kirjoittaa asiaa - kiitos siitä. Kitsune, mulla kans jalat turpoaa aina matkustettaessa ja nilkkasukat kiristelee. Olen ollut kauhee kahvin litkijä, mutta nyt kyllä vähennän, kun kerroit tosta lymfakierrosta - kiitos siitä. Mun pääkoppani käy kyllä ylikierroksilla tämän sun tilanteen suhteen. Totta hitossa sun pitäis saada se sarjahoito, kun kerran turvotusta on. Ja eiks ne turvotukset tuo sitten kipujakin ... ja sitten joudut kipujen takia oleen töistä pois. Pisti ihan totaalisesti kiukuks ! Olen henkisenä tukena !
    pirtsikka

    VastaaPoista
  13. Hahtista piti vielä kiittämäni noista neuvoista lymfahoidon kelakorvausten suhteen.

    Tee, yksityisellä olen mäkin hampaani hoidattanut... silloin kun olen. Edellisestä käynnistä on jo aikaa. Nyt odottelen että tulisi edes se eka apuraha niin uskaltaisi ehkä alkaa hammaslääkäriäkin varailla.

    pirtsikka, se on näköjään täällä tämmöinen linjaus että lymfaa ei suosita. Naistenklinikalla kun yritin siitä kysyä, fyssari oli kuin ei olisi koskaan kuullutkaan asiasta...

    VastaaPoista
  14. Verenpaineen hieman laskettua kirjoitan taas..Ensin lymfa-asiat. Eli esim. tk lääkäri voisi kirjoittaa sulle lähetteen lymfaan. Siinä fysioterapialähetteessä on kohta lymfaterapia. Siihen vaan rasti ja voi jättää vaikka tyhjäksi sen käyntikertojen määrän. Sen voi terapeutti arvioida ja siihen sen kirjata. Tai jos lääkäri ehdottomasti haluaa siihen jotain kirjoittaa, voit neuvoa että laittaa vaikka 15 x. Sen Kela hyväksyy varmasti. Sitten vaan rimpautat Kelan iki-ihanaan valtakunnalliseen numeroon ja kysyt, että minkä verran korvaavat lymfasta. Muista kysyä mikä heidän taulukon mukaan on taksa.

    Fysioterapian kohdalla taulukko on vuodelta 1981 ja hinnat on sen jälkeen "vähän" nousseet..Tulee monelle yllätyksenä kun luulee saavansa fys.ter.takaisin 70% ja sitten tajuaa että se onkin 70%:a KELAN HINNASTA, joka taas on vajaa puolet tämän hetken fysioterapian hinnasta. Ja kun saa puolesta sen 70%, niin jää aika paljon omasta pussista maksettavaksi..Lymfaterapia on sen verran uusi korvattava, että se lienee totuudenmukaisempi. Hassua, mutta en tiedä mikä se on. Itse kun ei ole tarvinut koskaan anoa, vaan asiakkaan.

    Ja sitten lisäpurnausta (saankohan kohta viikon "purnaajapalkinnon"??)..Kysyit matkasta. Koska vakuutusyhtiö sekä Kela yksimielisesti päättivät että olen täysin terve ja voin palata, jos en omaan työhöni, niin johonkin muuhun työhön..Loppui rahantulo heti viimeisen syton jälkeen. Olen tehnyt liudan valituksia, saanut hylkäyspäätöksiä. Soittanut puheluja. Ollut Ystävällinen, vihainen, itkuinen, väsynyt taistelemaan oikeuksistani. Siksi matkamme oli pakko perua. Kela kun ei halunnut niin kiivaasti päästä minusta eroon, että olisi maksanut edes menolennon ;).. Väsytystaistelua ollaan käyty jopa vakuutusyhtiön osalta hyvin epäreiluin kääntein. Minua yritettiin huiputtaa irtisanomaan vakuutukseni takautuvasti. Näin olisivat näppärästi päässeet minusta eroon. Mutta onneksi joskus pää toimii ja tajusin yrityksen. Nyt minulla on ensimmäinen HYVÄKSYTTY päätös. Yllättäen sekä Kelalta että vakuutusyhtiöltä. Saan pitää sairaslomani loppuun asti ELÄKELÄISENÄ. Jep. Tarina on pitkä ja ruma. Mutta onneksi sillä on edes osittain onnellinen loppu.

    Hahtis

    VastaaPoista
  15. Hahtis, USKOMATONTA. Siis tuo että et saanut sytojen jälkeen yhtään toipumisaikaa. Miten se on edes mahdollista? :o Ja jouduitte vielä matkankin perumaan. Ei ole reilua. :(

    VastaaPoista
  16. (Niin ja siitä tk-omalääkäristäni avauduinkin tuolla aikaisemmin, olen aivan vakuuttunut että jos menisin sille turvotusta valittamaan, se toteaisi vaan että olet siihen varmaan jo tottunut.)

    VastaaPoista
  17. Hahtikselle pitää munkin kommentoimani, että kyllä on hanurista tuo ettet ole saanut sytojen jälkeen yhtään toipumisaikaa ja olette joutuneet matkankin perumaan :(

    VastaaPoista
  18. Kitsune ja Tee. Kiitos myötätunnosta.

    Minä yrittäjänä olen vähän huonommassa asemassa kun olen itse itseni työnantaja. Olin pitkällä sairaslomalla kesällä 2009 tehdyn suuren leikkauksen jälkeen. Kun palasin töihin, ehdin olla vain 6vk kun tuli tämä syöpädg. Minulla oli Kelan myöntämät 300 sairaspv täyteen juuri kun viimeinen syto oli saatu. Vakuutusyhtiö taas vaatii että s.loman pitää olla 12kk, jotta he maksavat. Ja kun on yrittäjä, ei voi ilmoittautua työttömäksikään (joka on kuulemma vastaavissa tilanteissa työntekijöille ainoa toivo. Sairaana työttömyyskortistoon ja rahaa tulee. Jepjep) kun karenssi on 3kk ja vaatimuksena on yrityksen lopetus.

    Vakuutusyhtiö ystävällisesti lähetti sosiaalitoimistomme osoitteen..Että niin. Mutta saadakseni jotain sieltä, meidän pitäisi myydä auto. Liian uusi ja liian kallis auto. Harmi vaan että asumme maalla, 6km lähimmästä bussipysäkistä. Joten auto on PAKOLLINEN. Mutta nyt pitkien vaiheiden jälkeen asia on ratkeamassa minun edukseni. Onneksi. Mutta on tässä tuskanhikeä taloudellisten asioiden takia pyyhitty. Kun en pysty omaan työhöni, ja muuta ei ole. Kyllä se loma olisi ollut enemmän kuin hyvä siihen sytojen jälkeiseen oloon. Mutta nyt mennään näin.

    Kitsune. Sille tk-lääkärille joka on ilmeisen epämiellyttävä urpo, terveisiä että (jos sanoisi) että turvotukseen tottuu, niin siihen EI TODELLA totu. Turvotuksen tuoma painekipu on sietämätöntä.

    Mutta siis eikö syöpikseltä joku lääkäri voisi kirjoittaa lähetteen?? Soita sinne ja kysy?! Meillä näköjään ihan eri käytäntö, kun minulta kysyttiin, että haluanko lähetteen lymfaan!! Ja minulta ei edes poistettu kuin vartijasolmuke. Eli turvotusta ei tod.näk. edes tule. Helsingissä Von Smitten on lymfan puolestapuhuja. Sanoi taannoin, että hän kirjoittaa jokaiselle jolta kainalo tyhjennetty niin lymfalähetteen ja kertoo miksi. Sitten vastuu on potilaalla, jos ei apua hae.

    Nyt lopetan tämän sun sivuston tukkimisen ja lähden lenkille!! Mukavaa viikonloppua :)

    -Hahtis-

    VastaaPoista
  19. Hahtis, jos en tietäisi itsekin miten järkijättöistä tuo byrokratia on, en varmaan uskoisi todeksi... Ja sitten vielä ihmetellään, mikseivät nuoret innostu yrittämisestä?! Hyvä että lopulta asiat ovat ratkeamassa eduksesi, mutta tuollaista stressiä et kyllä olisi tarvinnut vielä syövän päälle. :(

    Ja syöpikseltä siis juuri viime lääkärikäynnilläni yritin saada lymfalähetettä, jota siis erikoislääkärin mielestä ei tarvita koska turvotusta on niin vähän (vaikka turvotus on hihaa käyttäessä pahentunut), mutta kaiketi inttämiseeni tympääntyneenä hän laittoi vielä lähetteen heidän fyssarinsa tekemään arviointiin. Kaiketi sitten jos syöpiksen fyssari päätyy lymfaa suosittamaan, lääkäri suostuu lähetteen kirjoittamaan. NKL taas on pessyt kätensä minusta, koska seurantani on syöpiksellä, heidän puoleensa on turha enää yrittää kääntyä.

    VastaaPoista
  20. Tarkistinpa muuten sen lymfaterapian Kela-taksan, ja se on 60 minuutin terapiasta 15,47 €. Tuosta sitten saisi sen 70% korvausta. Että eipä mulla näillä Helsingin hinnoilla ole edes Kela-korvauksen kanssa asiaa lymfaan jos en maksusitoumusta saa, kun nelisenkymppiä per kerta jäisi itse maksettavaksi. Juuri tänään sain ensimmäisen apurahan, ruhtinaalliset 1200 euroa/kk.

    VastaaPoista