perjantai 6. elokuuta 2010

Hiha ja hanska

Tiinan eiliset uutiset vetivät mielen matalaksi ja panivat taas kysymään MIKSI? Elämä on niin epäreilua. Samalla omatkin pelkopeikot nostivat taas rumia päitään. Mutta toivoa on niin kauan kuin on elämää, siihen haluan takertua.

***

Eilen kävin sovittamassa tukihihan. Hihoja on kolmenlaisia: sukkamaisia saumattomia, joustinkankaasta tehtyjä saumallisia ja kankaasta ommeltuja. Ensinmainittuja löytyy proteesinbeigenä suoraan kaupan hyllystä, kahta jälkimmäistä mallia saa useamman värisenä, mutta ne täytyy teettää mittojen mukaan.Päädyin saumattomaan malliin, joka on kuin käsivarren päälle vedetty tukisukka, koska sen sai heti mukaan ja arvelin saumattoman olevan käytössä miellyttävämpi. Lisäksi Soleuksen apuvälineteknikko piti sitä parhaana ensimmäisenä tukihihana.Tukikäsinettä en uskonut tarvitsevani, koska käsi on ollut merkittävästi turvoksissa vain ranteen yläpuolelta.

Tukihihan idea on se, että se estää nestettä kertymästä kudokseen ja kudosta turpoamasta. Se onkin niin tiukka ja napakasti ihoa vasten istuva, että se täytyy kiskoa käteen kumihanska toisessa kädessä. Ohjeeksi sain pitää hihaa aamusta iltaan, yöksi saa ottaa pois - tai oikein kuumilla ilmoilla voi kokeilla pitää hihaa öisin. Hiha pitäisi pestä päivittäin käsin, ja noin kerran viikossa pesukoneessa (ilman huuhteluainetta). Hihalla on puolen vuoden takuu, jonka jälkeen se täytyy vaihtaa, koska materiaali vähitellen venyy ja kompressiovaikutus menetetään.

Käynti meni nopeasti ja lähdin tyytyväisenä uusi hiha kädessäni. Valitettavasti tämä ensimmäinen hiha oli hiukan liiankin napakka. Tunnin jälkeen, kun minun alkoi olla aika lähteä Meilahteen sädetettäväksi, vasemman käden kämmenselkä oli tummanpunainen ja käsi selvästi turvonnut. Soitin saman tien apuvälineteknikolle, ja sovimme että palaan sädehoidon jälkeen. Pisteet Soleukselle joustavasta toiminnasta.

Uusintakäynnillä sovitettiin uusi, ranteesta hiukan suurempi hiha, ja lisäksi sain mustan, sormenpäistä avonaisen tukihanskan - mies kommentoi myöhemmin, että näytän ihan 80-luvun Dingo-fanilta. Nyt alun toista päivää hihaa ja hanskaa käytettyäni voin todeta että käden turpoamisongelmasta päästiin hihan vaihdolla ja hanskan käyttöönotolla. Hahtiksen jumppaohjeita (ks. edellisen viestin kommentit) olen myös kokeillut, ja mielestäni niistä oli ihan näkyvää apua. Näillä nyt toistaiseksi mennään ja toivotaan että turvotusongelma ennen pitkää poistuisi päiväjärjestyksestä.

Sädehoidotkin ovat kohta puolivälissä, tänään oli kerta 9/25. Nivelvaivojeni takia sain reilun viikon päähän ajan lääkärille, kun eivät ole pelkällä buranalla hävinneet, vaan varsinkin lonkat, polvet ja ristiselkä vaivaavat. Saa nähdä seuraako sitten tarkempia tutkimuksia.

Ensi viikolla hoidot jatkuvat, mutta sitä ennen lähdemme viikonlopuksi mökille. Luvassa on hellettä ja lisäksi minulta on nyt kielletty kaikenlainen vasemman käden rasittaminen, joten taidan varautua viettämään aikaa joko vedessä tai pihalla varjossa istuskellen.

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti tukihihasta on nyt apua ja onnittelut säteiden puolivälin saavuttamisesta! Mukavaa viikonloppua mökillä!

  VastaaPoista
 2. Jos vaikka hiha ja jumpat auttaisivat niin että tarvetta ei sädehoidon jälkeen niille olisikaan. Sille peukut.
  Nauti viikonlopusta, vedestä, lepäilystä ja mökistä!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa fantastiselta - varjossa istuskelu tai vedessä uinti ; )
  Ihanaa nautinnollista viikonloppua Kitsunelle !
  kutiseeko iho hihan alla ?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 4. Tuota tukihihaa voi kyllä joutua käyttämään pitkäänkin. Tuttavallani on sellainen ollut jo yli 5 vuotta. Se teetetään mittojen mukaan jossain ulkomailla. Siinä on myös hanska osa niin, että sormenpäät näkyy. Kela taitaa kustantaa sen hihan. En tiedä onko siinä jotain omavastuuta. Tuttavani pitää hihaa hyvänä eikä halua olla ilman sitä kuin pakottavissa tilanteissa. Se ei enää vaivaa ulkona liikkuessa edes kesällä. Tosin usein on harsomainen pitkähihainen vaate päällä.
  Toivottavasti saat sopian hihan ja siitä apua.

  VastaaPoista
 5. jep..itse huomaan myös pikimmiten kämmenselän turpoavan jos olen ilman kynsikästä=hanskaa..mutta se on kyllä hoitaja ihmiselle melko mahdoton asia pitää työssä..eli siis kun pidän hiaa töissä,olen ilman hanskaa..kotona sitten vaihtelevasti pidän..nytkin käsi on hieman turvoksissa, mutta motivaationi pukeutua tuohon sukkamaiseen valmisteeseen ei oikein inspiroi näillä keleillä...yli puolivuotta hiani on myös jo vanha, reilustikkin, mutta hyvin on kestänyt puristus..lienee liian vähällä käytöllä ollut:) uutta luxus mallia täällä odottelen kunhan lomat lusittu..niin ja joku epäili kelan maksavan, ei vaan kyllä oma kunta nämä kustantaa..eli maksusitoomusta saa ilman omavastuita ainakin meillä omasta fysioterapiasta. Mukavaa lomailua ja nauti olostasi!

  VastaaPoista
 6. Hyvältä tuntui Soleuksen palvelu, onneksi sait hetimiten sopivan. Ja peukutetaan sille, että ajoissa aloitettu hoito hoitelee koko ongelman maton alle.

  Ilmojen puolesta olet varmaan mökillä valinnut ajanviettopaikaksi veden , mutta hiha jäi ehkä rannalle : )

  VastaaPoista
 7. Säteilevää arkea, joka huomenissa taasen koittaa! Hoitojen loppukiri häämöttää, tuuletus sille!

  VastaaPoista
 8. Kiitos toivotuksista kaikille teille! Kertoilen viikonlopusta postauksessa enemmän.

  VastaaPoista
 9. Olisko kellään tietoa, saako hihaa jotain sellaista juhlamallia Kuin pitkä hiha molempiin käsiin tai pitkä sormikas.

  VastaaPoista