lauantai 21. elokuuta 2010

Ei aihetta jatkotoimenpiteisiin

Tämä oli lääkärin päätös kilpirauhasarvojeni osalta. Alhainen TSH-arvo (aivolisäkkeen erittämä kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni) ei kuulemma ole merkittävä, kun T3-V ja T4-V (kilpirauhasen erittämät hormonit) ovat viitearvojen rajoissa. Lisäksi sekin selvisi että verikoe oli otettu liian myöhään, pitäisi ottaa ennen klo 10, koska aamun jälkeen TSH laskee. Lääkärikään ei ilmeisesti tätä tiennyt, kun lähetteen saadessani kysyin onko kellonajalla väliä ja vastaus kuului että ei ole. Kontrollia terveyskeskuksessa kuukauden päästä kuitenkin suositeltiin.

Eihän tämä kilpirauhasvaiva syöpään verrattuna mitään ole, mutta jotenkin toivoisin saavani siihenkin yhtä paneutunutta hoitoa. Liityin nyt Kilpirauhasliittoon, jonka olemassaolostakaan en ollut aiemmin tietoinen. Jospa sitä kautta saisi jonkinmoista lisätietoa. Hiljattain luin Kauneus ja Terveys -lehdestä jutun kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Siinä jutun lopuksi haastateltu endokrinologi sanoi, että kilpirauhasen vajaatoimintaa vajaahoidetaan, koska sitä ei pidetä vakavana ongelmana. Useimmiten seurataan pelkkiä raja-arvoja. Kuitenkin sairaus vaikuttaa merkittävästi potilaan yleistilaan, jonka takia olisi tärkeää löytää kullekin yksilöllinen lääkityksen taso, että potilaan olisi mahdollisimman hyvä olla. Kuinkahan tuon endokrinologin asiakkaaksi pääsisi?

No, se kilpirauhasesta, syövästähän minun tässä blogissa piti kirjoittaa.

Enää kahdeksan sädehoitoa jäljellä, ja hyvä niin. Viimeisimmän hoidon jälkeen sädetetyn alueen iho on ollut aika äkäisen punainen ja hiukan aristava. Onneksi minulla on nyt neljän päivän hoitokatkos johtuen Linac2:n huollosta, jospa iho ehtisi vähän toipua tänä aikana. Käsivarsikin on taas pyrkinyt turpoamaan. Aika selvä yhteys sädehoitoon tuolla turvotuksella tuntuu olevan, joten elättelen toiveita että sädehoidon jäätyä taakse tulisi turvotuksestakin ollutta ja mennyttä. Onneksi uiminen, jumppa ja tukihiha helpottavat tähän hätään.

Kun kilpirauhasesta ei syytä nivelvaivoihin löytynyt, täytynee myös käydä apteekissa hankkimassa lääkärin kirjoittama vaihdevuosilääkitys. Kyseessä on hormonikorvaushoitoja edeltävän ajan valmiste, kauppanimeltään Bellergal, jota on käytetty lähinnä lievittämään kuumia aaltoja. Apteekista sitä ei enää saakaan kuin erikseen valmistettuna. Siitä, auttaako lääke nivelvaivoihin, ei ole mitään takuuta, mutta kokeilemattahan ei voi tietää. 

Sairaslomaa minulle on kirjoitettuna enää ensi viikko. Pitkään arvoin keskenäni pyydänkö vielä lisää sairaslomaa vai olisinko sittenkin jo kykenevä tarttumaan tutkimustyöhön. Psykiatrini kannustamana olen nyt päätynyt siihen, että sairasloma saa jatkua vielä syyskuulle. Syys-lokakuun vaihteessa lähden sitten puolivirallisesti pariksi viikoksi kenttätöihin ja kirjastoja koluamaan. Lentoliput on jo varattu kaikessa hiljaisuudessa, lääkäreiltä lupia kyselemättä. Olkoon se siirtymäriitti syövästä normaalielämään.

4 kommenttia:

 1. Moni vannoo nivelvaivoissa tuon inkiväärin nimeen ja näytti niitä inkiväärivalmisteita löytyvän useampaa lajia ihan ruokakaupan luontaistuotehyllystäkin. Itse hain sieltä Q10-valmistetta "sydäncoktailiini"..

  Tuskinpa lääkäreillä on mitään sitä vastaan, että lähdet Syyskuun lopussa lentämään. Toivottavasti saat säteiden jälkeen jättää tukihihan kaapin perälle!

  Tekisipä mieleni sanoa, että kilpirauhasen vajaatoimintaa vajaahoidetaan, koska sitä pidetään vanhojen kiukkuisten akkojen vaivana.. Mutta enhän toki niin sano ;)

  VastaaPoista
 2. Tee, siellä amerikkalaisella sivustolla jonka joskus taannoin linkitin taas varoiteltiin rintasyöpäpotilaita inkivääristä, vaikka näyttö oli muistaakseni aika epämääräistä/ristiriitaista. Voisihan noita kokeilla. Mulla on kyllä paha tapa että kaikki tuollaiset pillerit mitä ei ole suoranaisen pakko ottaa (tyroksiini) unohtuu hyllyyn vanhenemaan (kalkki+D-vitamiinitabletit, kalaöljykapselit).

  VastaaPoista
 3. Lääkäreiltä tarvitse kaikkea kysyä, eikä niille kaikkea kertoa (senhän ne tietävätkin). Lentolipun varaaminen salaa - ehkä vähän itseltäänkin - antaa sopivasti vaikutelmaa itsemääräämisoikeuden palauttamisesta! Hyvä sinä. Kirjastojen koluaminen on varmaan terveellisempää tässä vaiheessa, kuin vaikkapa maan seulominen, että jotain rajaa sentään.
  Ihosi alkaa olla koetuksella. Yhtäältä hyvä että on noita taukoja, toisaalta homman haluaisi vain nopeasti hoidetuksi ja ajan kokonaan omaan käyttöön. Jaksaa, jaksaa vielä vielä vähän.

  VastaaPoista
 4. O-ou. Ehkä jätän sen inkiväärinkin sitten vähemmälle.. Soijaa olenkin varonut, ehkä turhaan... Huoh! Julkaisin omaan blogiini mielenkiintoisia lainauksia ja linkin kyseiseen artikkeliin ;)

  VastaaPoista