keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Keuhko-TT:n tulokset

Lääkäri soitti tänään kun olin matkalla työpaikalle. Keuhkokuvat ovat puhtaat. Jos mahdollista, ne ovat vähän liiankin puhtaat - niissä ei ole myöskään mitään selviä merkkejä siitä epäillystä sädepneumoniitista. Yskän on lääkärin mukaan voinut aiheuttaa jokin muu labra-arvoissa näkymätön infektio, esim. mykoplasma-mikrobi. Kortisoni ajetaan nyt alas, koska turha sitä on syödä sivuvaikutuksineen. Pienennän annostusta puoleen heti huomenna ja lopetan lääkityksen ensi sunnuntaihin. Toivotaan että yskäkin - joka on siis puolitoista viikkoa kestäneen kuurin kuluessa melkein kokonaan hävinnyt - pysyy poissa. Jos ei, palataan taas asiaan.

10 kommenttia:

 1. Kitsune, onko sellaista mahdollisuutta otettu huomioon, että yskänärsytys olisikin ruokatorvesta peräisin, refluksitautia toisin sanoen? Moni on saanut sen syöpähoitojen jälkeen riesakseen.

  T. Karhutar

  VastaaPoista
 2. Karhutar, ei ole toistaiseksi selvitelty sen enempää, katsotaan nyt miten tilanne kehittyy, jos yskä taas pahenee, täytyy sitä tietysti selvitää ja kannattaa sitten pitää tuokin vaihtoehto mielessä. Refluksioireita mulla oli kyllä syyspuolella sädehoitojen päättymisen jälkeen, mutta ne onneksi vähitellen hävisivät eikä samanlaisia ole ollut, vain tuota yskää, joka taas alkoi vasta vuodenvaihteen tietämillä. Lääkäri mainitsi myös astman, mutta mistä minä olisin sen nyt kehittänyt, kun en ole ikinä millekään ollut allerginen?

  VastaaPoista
 3. Kitsune, tuskinpa sinä olet astmaa itsellesi "kehittänyt" - ellet välttämättä halua ajatella asiaa niin. Sinulla on ollut vaikea sairaus, etkä ole vielä ehtinyt hellittää siitä ajatuksesta, että olet ollut vaarassa, mutta kyllä se siitä ajan kanssa helpottaa, kun pääset normaaleihin "rutiineihisi" kiinni. Hengitä vaan välillä vapaammin, vaikka hankitkin sen ihanan korsetin:-).

  T. Karhutar

  VastaaPoista
 4. heips...monia vaihtoehtoja on tosiaan yskälle...itse söin tupla-annoksen nexiumia 2kk:tta kun ensimmäinen keuhkolääkäri tosiaan tuumasi että yskän syy on se, noh..ei auttanu ja vuoden päästä toiselle keuhkolääkärille ja sain sen astmadg:n. Minullakaan ei ole mitään allergioita(testattu) mutta astmaa on montaa sorttia, ei aina allergiaperäistä. Toivotaan että kortisoni on mahdollisen tulehdusreaktion myös jo hoitanut mikä sen syy sitten lieneekin ja tärkeintä tietty, että jatkotutkimuksiin on ovi auki jos oire palaa:) Kauniita kevätpäiviä kuitenkin vähempien lääkkeiden kera toivottelen:)

  VastaaPoista
 5. Hieno juttu! Vaikka joudutkin kohta etsimään lisävirtaa muualta kuin kortisonista ;). Niin joo, älä vedä korsettia sitten liian kireälle (vrt. pipo). Sitten jos mainitset vielä ahdistuksen, niin kimpassa täällä huudetaan, että löysää korsettia!
  Ihanata aurinkoviikkoa - Paloheinässä on superhyvät ladut, vink, vink, päivällä ei pahaa ruuhkaakaan, ja naama saa väriä!

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Se mykoplasman mahdollisuus kannattaa ottaa ihan tosissaan huomioon! Poikani yski yskimistään ilman muita oireita reilut pari kuukautta. Lääkärissä aina väitettiin, että kyse on vain peräkkäisistä virusinfektioista. Kun sitten lopulta täysin hermostuin, annettiin "varmuuden vuoksi" erytromysiiniantibioottikuuri mykoplasmaan ja yskä loppui kuin seinään muutamassa vuorokaudessa. Eli kiusallinen ja yskää lukuunottamatta oireeton vaiva voi tuokin olla!

  VastaaPoista
 7. Mulla epäiltiin astmaa pari vuotta sitten, kun sitkeää yskää kesti tammikuusta vapun tienoille. Tein kaikki puhallustestit (ennen ja jälkeen avaavaa astmalääkettä) ja loppukeväästä hengittelin kuukauden verran kortisonisuihketta. Mitään selvää syytää ei ikinä löytynyt, yskä hiipui vähitellen kortisonikuurin aikana. Lääkäri epäili jonkinsorttista infektioastmaa.

  VastaaPoista
 8. Oukei, mitään muuta kuin vertaistukea en voi antaa, sillä ei hajuakaan, mitä se yskä voisi olla. Paitsi ehkä pitkittynyt flunssa/virustauti. Tai no, mulla poskiontelontulehdus aikanaan aiheutti ainoana oireena yskää. Senkin selvitin vain siksi, kun yskä alkoi ärsyttään kanssaeläjiäni (lue: vanhempiani ja sisartani). Joten lisään ehdotukseksi: voisiko se olla poskiontelontulehdus? Vaikkakin luulisi sen aiheuttavan muitakin oireita...

  VastaaPoista
 9. Hyvä, että kuvat olivat puhtaat, nyt yskääkin köhii varmastikin paremmalla mielellä, kun ei tarvii pohtia onko keuhkoissa jotain ylimääräistä.

  VastaaPoista
 10. Nina, jotenkin en vain usko siihen astmaan... Laulaminen kyllä yskittää edelleen, muuten yskä on toistaiseksi vähäistä, eilen lopetin kortisonit kokonaan.

  rk, ei ole ollut ikävä kyllä aikaa lähteä ladulle, teen tällä hetkellä pyöreitä työpäiviä... niin että ne Karhuttaren mainitsemat rutiinit kyllä valtaavat ajan ja mielen tehokkaasti, vaikka onneksi tällainen painaminen ei ihan rutiinia olekaan.

  Katja, eipä kai tuo mykoplasmakaan mahdoton olisi. On tässä perheessä yskineet muutkin... miestä olen nyt yrittänyt patistella lääkäriin uudemman kerran.

  Kissaemo, kai se on sitten niin että joskus yskä vain jää päälle.

  Kiara, poskiontelontulehdus suljettiin tutkimuksissa pois.

  Tilu, onneksi ei tarvitse kovin paljon köhiä tällä hetkellä, jospa se yskä pysyisikin kurissa. :)

  VastaaPoista