maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kotiutettuna

Mies ja poika kävivät lounaan jälkeen minut osastolta hakemassa. Parkkitalosta minut hälytettiin vielä takaisin osastolle - tietenkin tämä kemopää huolellisesti kaiken pakatessaan oli unohtanut läppärin piuhan huoneeseen. No, tuo olisi kyllä voinut käydä minulle jo ennen hoitojakin. Kilttiä soittaa perään.

Heti päästyämme vanhempieni luokse nelivuotias halusi leikkiä kanssani lääkärileikkejä. Hän oli lääkäri ja minä olin hoitaja - alkuun poika esitti että minä olisin potilas, mutta vetosin siihen että olin juuri päässyt sairaalasta, joten potilaaksi päätyivät siskoni vanhat pehmoeläimet ja yksi nukke. Hiukan hirvittivät hoitajaa kirurgin ronskit otteet, kun leikatessaan tämä totesi avustavalle hoitajalle: "Sinun ihoakin jäi vähän väliin." Olipa hyvä etten suostunut potilaaksi.

Teidänkin viihteeksenne vielä muutamia poimintoja sairauskertomuksesta, jonka sain mukaani osastolta.

tk-lääkäri:
En ymmärrä, miksi potilas on ohjattu tällaisin esitiedoin ja noin vähäisten kokonaisleukosyyttien kanssa perusterveydenhuollon puolelle. (Pot.komm.: En minäkään.)

...
TVKssa huomattava neutropenia. Kok. leuk. 1.0 ja neutrofiilien kokonaisosuus 10%.
Potilas vaatii sairaalahoitoa.  (Pot. saiv.: En vaatinut, pikemminkin lääkäri vaati että jään sairaalahoitoon, jään suoraan sairaalahoitoon, kulkematta lähtöruudun kautta. ;)


röntgenlääkäri:
Vasen maxillaariontelo on umpeen varjostunut. Myös vasemman otsalokeroston ilmapitoisuus on alentunut, mahdollisesti tämä osittain johtuu ontelon etu--takaläpimitan pienuudesta. ... Sinuitis maxillaris l. sin. 


Sairaalapäivystyksen lääkäri:
Helsinkiläinen potilas, jolla metastasoinut rintasyöpä... Flunssaoireita, kurkkukipua ja yskää, vasemmassa poskipäässä aristusta. Yleistila hyvä. ... Potilas siis selkeästi neutropeninen.
(Pot.komm.: Missähän kunnossa pitäisi olla että yleistila on huono? Tajuton?)

Korvalääkäri:
Puudutus Hirschin liuoksella, PSM aspiroiden kirkasta kellertävää nestettä kystaan sopien. Huuhtelussa ei saalista, huuhtelunestekin hieman kellertävää.
Kuvauslöydöksen selittänee poskiontelokysta, sinuiittia ei ole osoitettavissa.

Mutta mitä tästä kaikesta opimme: jos sytostaattihoidon jälkeen nousee kuume 38:n pintaan (yksi kymmenys sinne tai tänne, pyöristä 37,9 ylöspäin tarvittaessa), mars sairaalapäivystykseen, ja vaikka tuntisit olosi vielä ihan hyväksi, älä sano niin, vaan esitä olevasi henkitoreissasi jotta pääset tutkimuksiin rivakasti. Jos ja kun kyse on neutropeniasta, muutaman tunnin päästä olo ei nimittäin enää ole yhtään niin hyvä ja se henkitoreissaan olevan esittäminen saattaa olla käydä turhankin helposti.

17 kommenttia:

  1. Suomen kielikin uudistuu vinhaa vauhtia näissä blogeissa. Kemopää oli aika hauska suomennos chemo-brainista! Ja lääkärijargoni paikastaan irrotettuna kuulostaa tosi koomiselta - ehkä tragikoomiselta potilaasta itsestään.
    Parempaa vointia ja runsaita leukosyyttejä!

    VastaaPoista
  2. rk, kunnia sille jolle se kuuluu, kemopää on edelleenkehitelmä bettyn kemoaivosta. Lääkärijargonhan on vanha vitsien aihe, mutta kyllä minua huvitti tuo ilmaus että poskionteloistani ei saatu saalista. Minkähänmoisia vonkaleita korvalääkäri odotti? :D

    VastaaPoista
  3. Mukavaa että kehitämme tässä samalla suomen kieltä. Kitsunen kemopää voisi olla kertomuksesi mukaan jotain hajamielisen suuntaan, mun kemoaivo lähentelis jo vähän liian kärsinyttä aivojen tilaa, eli mukana olis vähän omaa typeryyttä. Tiinan ePäpesäke on ihana sana !

    Lääkäreiden sanelut voivat olla aika outoja potilaasta itsestään. Oletteko lukenut nämä:
    http://www.jounipaakkinen.fi/laakari.html.

    Kiva Kitsune että kotiuduit ! Hyvää vointia !

    VastaaPoista
  4. Potilas vaatii sairaalahoitoa - olikohan tarkoitus laittaa "potilaan tila vaatii sairaalahoitoa"..?

    "Yleistila hyvä. ...Potilas siis selkeästi neutropeninen." - tämä on kyllä mielenkiintoinen ;) Ja tuo saalis-sana on kyllä veikeä näissä lääkäreiden saneluissa ;D

    VastaaPoista
  5. komppaan Terhiä - tuo "potilas vaatii" on kaksitulkintainen.

    Hienoa jos jaksat leikkiä potilasleikkejä. Juuri leikkimällä pieni käsittelee isoja, pelottavia ja vaikeita asioita!

    Lämmin halaus Stadista jossa tänään paistoi aurinko :-)

    VastaaPoista
  6. Nauroin lapsosen leikeille :D Onneksi sun ei tarvinnut esittää potilasta uudestaan.

    Kiva kun olet päässyt pois sairaalasta ja no en voi sanoa että korkeita, mutta korkeampia leukkareita!

    VastaaPoista
  7. Lääkärisaneluita on hupaisa lukea jälkikäteen.. ja ajatella, että tohtorien nouhau on ihan jotain muuta kuin tuo sanallinen ulosanti. Esikoisen synnytyskertomuksesta muistuu mieleen pätkä, jossa sanotaan "potilas ei tiedä supistuksista mitään". No kyllä tiesi muttei kyennyt hengitysharjoituksiltaan ja kipuäänteyltään kertomaan mitä tiesi. Uusimpien kukkasten lomassa on saamani rintojen maksusitoumus, jossa kohdassa lisätietoja luki "tarvii jatkossa molemmat rinnat". Kiitos juu.

    Hienoa että saat olla kotilääkärin hellässä huomassa! Kotisairaalassa kunto kohenee varmasti vauhdilla.

    VastaaPoista
  8. betty, nuo sanelut ovat jo suorastaan klassikoita :D Minäkin tunnustan että tahallani pätkin noita kertomuksia tehdäkseni niistä vähän hauskempia.

    Terhi ja jovain, tuotahan siinä tietysti takaa ajettiin että tilani vaati sairaalahoitoa, mutta minua sattui huvittamaan ymmärtää asia väärin. ;) (siksi pot.saiv.=potilas saivartelee)

    Äidiltä kysäisin tuosta yleistilasta ja sillä tosiaan tarkoitetaan yleisvaikutelmaa potilaan kunnosta, eli onko pirteä vai nuutunut, puolitajuton tms. Itse olin kai liian virkeä kun vakuutin sairaalapäivystyksessä jaksavani istua odottamaan. En arvannut sen tarkoittavan että pitää jaksaa istua odottamassa sen viisi tuntia...

    Prognoosi, kiitos, eivät nämä leukkarit tästä varmastikaan enää romahda ennen seuraavaa hoitoa, ja siihen mennään taas vähän viisaampina. Ei tämä syövän hoitaminen takuulla ole helppoa hommaa, kun käytettyjen myrkkyjen täytyisi tappaa syöpäsolut mutta samalla potilaan pitäisi pysyä hengissä.

    tiina, tuo maksusitoumus oli kyllä tosi kukkanen. :D

    Tämä lepopuoli uhkaa kyllä kotisairaalassa jäädä vähiin, mutta ainakin tämän yön saan nukkua rauhassa kun sekä poika että mies on häädetty toisiin huoneisiin. Ihanaa, sairaalassa en kovin hyvin kuitenkaan nukkunut edes tänä jälkimmäisenä yönä, vaikka se ensimmäistä paremmin menikin.

    VastaaPoista
  9. Hih, mun aivokasvaimen kirurgisessa raportissa suunnilleen ainoa kohta, joka latinan seassa oli suomea, oli "reikään laitettiin puppua". Minä sille hekottelin ja totesin, että nyt virallisesti minun pääni on täynnä puppua!
    - Aku -

    VastaaPoista
  10. "Reikään laitettiin puppua" = aika hillitön ;D

    Sen verran on se kortisoni täälläkin purrut, että aamulla on noustu reippaana ylös sängystä ja laitettu koneet pyörimään, vaikka yöllä tuli oltua pari tuntia hereillä, kun poitsu alkoi oksennella. Että yllättäen äiti oli paremmassa vedossa tämän ensimmäisen yön. Mutta tulossa lienee toisenkinlaisia öitä ja aamuja vielä..

    VastaaPoista
  11. Olipa hauskaa luettavaa ; ) ; ) Eli sytohoitojen aikana pitää pysyä hengissä, se oli kyllä hyvä ; ) Mullakin oli se ... koska potilaalla on TIEDOSSA hänellä olevat sappikivet, niin siksi gastroentrologiselle (tai jotain sinne päin) kutsu ... Nojoo - eilen kyllä eniten puistatti se Hassin herne ja että hän olisi jo ollut 4 vuotta haudassa, jollei hernettä olis hoidettu - en tiedä miten tässä sitten tämän kokonaisen hernepussin jälkeen tietää, missä mennään, mutta aattelin, että näytetään koko liiga, että hengissä pysytään, eikö ja huumorilla jatketaan JES. Ja toi on kans niin totta Kitsune, että kun sairaalaan tai lääkärin pakeille joutuu, niin ymmärtääkseni on paree esittää vähän huonompaa kuin olotila on, meikkä ainakin pyrkii vähättelemään ... kyllä tässä pärjätään, joo ja pistä vaan lihaan saakka ja mihin hermoon vaan, kyllä mä kestän ... EI PIDÄ KESTÄMÄN YHTIKÄS MITÄÄN YLIMÄÄRÄISTÄ ! Verikokeet ja sydänfilmi takana, päivällä keuhkokuva ja punktiolääkäri (eläkeläinen rintakirurgi) :)
    pirtsikka

    VastaaPoista
  12. Pirtsikka, kauniita maisemakuvia sinullekin! Ja meille kaikille. :)

    VastaaPoista
  13. Ai, piti vielä kommentoida myös Akua ja Terhiä...

    Tuo Akun puppu päässä on kyllä ihan paras. :D

    Ja Terhi täynnä tarmoa, odota vaan iltaa - huomista, sieltä se kortisonikuurin loppumisen jälkeinen jyrän jälle jäänyt olo tulee. Tsemppiä siihen jo etukäteen ja ota vaan särkylääkettä heti kun alkaa yhtään kolottaa. Mieluummin käsittääkseni buranaa tms., jostain luin että panadolia ei pitäisi ottaa yli 1 mg/pvä (parasetamoli rasittaa maksaa, siksi se ei sovi myöskään alkoholin kanssa).

    VastaaPoista
  14. "Mieluummin käsittääkseni buranaa tms., jostain luin että panadolia ei pitäisi ottaa yli 1 mg/pvä (parasetamoli rasittaa maksaa, siksi se ei sovi myöskään alkoholin kanssa)." - Kiitos tästä; Sain nimittäin just päinvastaisen ohjeen Panadolin ja Ibusalin käytön suhteen - maksan rasituksen perusteella kylläkin. Ja ohjeet olivat tietenkin suullisia.. Pitää kai tutkia tätäkin asiaa vielä ennen huomista.

    VastaaPoista
  15. Terhi, minä taas en saanut mitään tarkempia ohjeita, särkylääkettä vaan, esim. buranaa. Kysyin vielä käykö panadol eikä sitä kielletty tai käsketty rajoittaa - tuosta luin ihan muualta, että sitä ei pitäisi ottaa yli tuon 1 mg:n jos saa sytostaatteja. Taas tuntuu että ohjetta on yhtä monta kuin antajaakin.

    VastaaPoista
  16. Niin noista neutropeniajutuista luin että ibuprofeeni voisi osaltaan aiheuttaa neutropeniaa. Suo siellä, vetelä täällä?

    VastaaPoista
  17. Justjoo ja eilen kun kallistuin jo sen ibuprofeenin puoleen.. Täytynee ehkä soitella hoitajalle, jos niitä pitää reippaasti napata...

    VastaaPoista