keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Arkipäivän mietteitä

Lounas on syöty ja tiskit tiskattu. Huoltomies kävi vaihtamassa ulko-oven tiivisteet. Hiihtolomalla oleva teini-ikäinen kummityttö lähti tapaamaan kavereitaan. Pyykinpesukone jauhaa ja leipäkoneessa tuoksuu kypsyvä leipä. Sen pitäisi ehtiä sopivasti valmiiksi ennen kuin lähden hakemaan nelivuotiaan hoidosta. Kotiin täytyy palata kaupan kautta. Olisin tietysti voinut tehdä kauppareissun erikseenkin, mutta tänään on taas väsyttänyt käsittämättömän paljon vaikka viime yönä sain nukuttua hyvin huolten hälvettyä.

Yritin tehdä vähän töitä, mutta kaikki tarpeelliset tiedostot tuntuvat olevan työkoneen kovalevyllä. Huomenna lähdemme perheellä viemään kummityttöä kotiinsa ja pidämme samalla minitalviloman. Onneksi nämä viimeaikaiset oireilut eivät sotkeneet suunnitelmia. Vanhan ja hyvän ystävän tapaaminen piristää, vaikka emme kumpikaan nyt ole terveiden kirjoissa. Kummallinen sattuman oikku ystävyksille, eihän tämän ikäisten pitäisi olla tässä kunnossa. 

En ole viitsinyt enää pitää kotona huivia päässä. Päänahalle se tekee hyvää ja nelivuotiaskin alkaa vähitellen tottua siilipäiseen äitiin. Poika silitteli päätäni vastakarvaan eilen illalla ja tuumiskeli että tukkani tuntuu samanlaiselta kuin ruoho. Se sai minut ajattelemaan ison kirjan sanoja. Niinhän me ihmiset olemme kuin ruoho - tuuli käy ylitsemme eikä meitä enää ole. Omaa kuolevaisuuttaan ei tämän ikäisenä usein tule ajatelleeksi ennen kuin tulee eteen jotakin joka siihen pakottaa. Ymmärrän niitäkin tuttuja ja kavereita, jotka ovat sairastumiseni jälkeen kokeneet yhteydenpidon vaikeaksi. S-sanalla on vieläkin pelottava kaiku, vaikka entistä useammat siitä koko ajan kehittyvien hoitojen ansiosta selviävät. Se tuo ehkä oman kuoleman ajatuksen liian lähelle, ja minusta terveen nuoren ihmisen on luonnollista kavahtaa sitä. 

Yliopistolaiset ovat menossa joukolla lakkoon parin viikon päästä, jos sopua ei löydy, mutta sairaslomailijana minun ei tarvitse siitäkään välittää. Sillä lailla lakko tosin toteutuessaan perheeseemme vaikuttaisi, että miehelle tulisi ylimääräistä "lomaa". Harmi että emme mihinkään pääse reissaamaan vaikka niin sattuisi käymäänkin, sen verran tiuhaan minulla on erilaisia tutkimuksia tämän kuun kahdella viimeisellä viikolla. Hiukkasen olen alkanut jännittää mitä niissä paljastuu, kun doketakseli ei toivotulla tavalla purrutkaan. Toisaalta hyvähän se vain on että tutkitaan - toivottavasti selviäisi, että myönteistä kehitystäkin on tapahtunut. Onneksi tutkimuksia odottaessa on paljon puuhaa. Ja ensi viikolla ne ensimmäiset CEF-hoidotkin - kolme viikkoa menee todella nopeasti.

9 kommenttia:

  1. HEI KITSUNE
    Mulla - pirtsikalla - on käynyt mielessä, että millähän tavalla noita myrkkyjä meille latelevat - siis meinaan järjestystä jne. onko niin, että kun tietävät tarkalleen minkälainen S-ketale kyseessä, niin sillä perusteella vai ... ymmärtääkseni aika moni on aloittanut just tolla, mitä sullekin Kitsune annettiin. Meinaan vaan kun ei purrut heti, niin että onko niin, että kokeiluasteella tämä homma viedään läpi ?
    Olen iloinen puolestasi, että vaihtavat sen coctailin. Se patti on nitistettävä ja kyllä se nitistyy ! Luotamme CEFiin !

    pirtsikka

    VastaaPoista
  2. Mä sain ekaks 3 x CEF ja sitten 3 x docetaxelia. Viimeisestä on nyt 2 vkoa. Täällä TAYS:n alueella on yleensä lääkitty toisessa järjestyksessä, mutta kokeilevat nyt tätä mun saamaani järjestystä. CEF:n pahoinvoinnit vältin kun söin usein. Heräsin yölläkin syömään banaanin tai piltti hedelmäsoseen jonka olin varannut yöpöydälle. Myös kylmä piimä piti pahoinvointia poissa vaikka olisi ollut jo etova olo. Söin tietty myös Kytril-lääkettä. Onnenhetkiä minilomaanne!

    VastaaPoista
  3. Pirtsikka, niin kuin Heguli tuossa sanoikin, tuo doketakseli + CEF järjestys on tavallinen ja ilmeisesti hyväksi havaittu, kun sitä paljon käytetään. Eipä noista pirulaisista ihan varmaksi tiedä muuten kuin kokeilemalla, mikä tepsii, lääkärikin sen myönsi jo alkuun. Ja tuo mun kasvaimen iso koko ja äkäinen luonne tekee siitä vielä haasteellisemman nitistettävän. Yritys on siis saada sitä pienenemään ennen leikkausta. Tosin kuvittelisin että jos metarit saadaan kuriin mutta patti ei suostu kutistumaan, lopulta leikataan sellaisena kuin on.

    Heguli, kiitos vinkeistä, pitää varata hedelmiä yms. kotiin. Vaikuttaako nuo CEFit miten paljon makuaistiin? Kytriliin taitaa mullakin jo olla resepti mutta lääke vielä hakematta.

    VastaaPoista
  4. CEF tekee jonkin verran metallin makua suuhun, mutta suu ei ainakaan mulla tullut lainkaan kipeäksi. Kova nälkä oli heti kun pari päivää kestänyt etova olo päättyi. Ahmin paljon proteiinipitoista ruokaa hyville soluille rakennusaineeksi. Marjarahkaa ja pähkinöitä kului paljon...

    VastaaPoista
  5. Äitini sai hyvällä menestyksellä tuota CEF hoitoa levinneeseen rintasyöpään, ja tauti on nyt hallinnassa.
    Hoidon jälkeen äiti söi kuin hevonen, paljon suolaista, toinen päivä sytojen jälkeen oli aina oli hankalin, pahoinvointia eniten- ja uupumusta. Sama kaava toistui koko ajan tuon CEF hoidon kanssa.
    Ota riittävästi pahoinvointilääkettä, se olisi äitini neuvo sinulle.

    Oikeastaan muita sivuvaikutuksia äiti ei kärsinyt, vaan hänen mielestään niitä oli jopa vähemmän, kuin oletti- kuin ensimmäisellä kerralla.
    Sinulle toivon yhtä hyvää vastetta kuin äidilleni.
    kaikkea hyvää.

    VastaaPoista
  6. Heguli, oliko sulla jotain varotoimia suun kipeytymistä vastaan..? (utsin nyt kaiken mahdollisen)

    vintti, kiitos sinullekin tiedoista. Itsekin olen toiveikas tuon CEFin suhteen.

    VastaaPoista
  7. Mulla suu pysyi ihan ilman mitään jippoja kunnossa. Vettä tosin join 2-3 litraa päivässä parina päivänä tipan jälkeen. Ainakin se nopeuttaa aineenvaihduntaa ja kuollut solumoska poistuu nopeammin. Hyvin se menee! Voimahaliajatuksin uupumuksen vallassa oleva Heguli

    VastaaPoista
  8. Alat olla sinut sitten uuden hiusmallinkin kanssa, hyvä ! Itsekin tykkäsin päivisin olla avopäin, ainoastaan jos sattui ovikello soimaan niin syöksyin kiskomaan huivia päähän. Ja mukavaa että poikasikin alkaa tottumaan.

    CEF:stä tuli öklöttävä olo, joka pysyi jotenkin kurissa syömällä jotain säännöllisesti, juuri kuten toisetkin ovat täällä sulle kertoneet. Greippiä ei saanut syödä, mutta en enää muista koskiko se Taxoa vaiko CEF:iä... heikensi jommankumman tehoa.

    Rentouttavaa minilomaa !!!

    VastaaPoista
  9. heguli, vettä ilmeisesti on muutenkin syytä juoda. Ja ainakin taxon jälkeen mulla olikin kamala jano koko ajan muutaman ekan päivän. Voimahaleja sinullekin uupumuksen keskelle.

    betty, kaikki muut taitavatkin jo olla
    siiliini tottuneempia kuin minä, itse kun en näe sitä koko ajan toisin kuin muut vaan ainoastaan peilin ohi kävellessäni. Greippejä en syö koskaan muutenkaan joten niistä loitolla pysyminen ei tuota vaikeuksia.

    VastaaPoista