keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Sairaalabongausta - terveisiä tomografiasta

Tässä sairastaessa pääsee tutustumaan Helsingin eri sairaaloihin. Voisin tehdä sellaisen sairaalabongauskortin, johon saa pisteitä jokaisesta käydystä sairaalasta. Muista kuin oman sairaanhoitopiirin sairaaloista voisi saada bonuspisteitä. Tähän mennessä olen jo ehtinyt Naistenklinikalle, Kirurgiseen sairaalaan, Syöpätautien klinikalle ja yhteen maakunnalliseen keskussairaalaan. Tänään oli vuorossa Töölön sairaala.

Töölön sairaala on sokkeloinen rakennus ja jotenkin sekavasti järjestetty. Tomografiaan piti käydä ilmoittautumassa röntgenosastolla kolmoskerroksessa (joka on toinen maanyläpuolinen kerros) ja sitten palata odottelemaan toiseen kerrokseen (eli siihen maan tasalle). Onneksi olin paikalla hyvissä ajoin ja hetken harhailtuani ja parilta hoitajalta tietä kysyttyäni löysin oikeaan paikkaan. Tomografiaan ei tuntunut olevan jonoa. Vaikka olin reilusti etuajassa sain kohta jo varjoainetta juotavaksi ja hyvän aikaa ennen puoli kymmentä, jolloin aikani varsinaisesti oli, olin jo tomografiahuoneessa.

Varjoaineen laittaminen suoneen olikin tällä kertaa varsinainen show. Suoneni alkavat saada selvästi tarpeekseen jatkuvasta rei'ittämisestä ja katosivat kokonaan. Ensin ystävällinen hoitaja yritti laittaa kanyylin oikeaan kyynärtaipeeseen - ei onnistunut. Sitten kutsuttiin lääkäri, joka etsi suonen ultraäänen avulla, mutta kanyylin laitto ei vieläkään onnistunut. Hylättiin kyynärtaive ja otettiin oikean käden kämmenselästä lupaavan näköinen suoni, ei toiminut sekään. Kutsuttiin paikalle toinen lääkäri, ja annoin luvan yrittää vasenta kättä, jota siihen asti oli vältetty koska suonet käsivarressa ovat todella kipeät ja kiristävät CEF-tiputuksen jäljiltä. Lääkäri etsi aikansa suonta vasemmasta kyynärtaipeesta, vilkaisi sitten kämmenselkää ja löysi ranteen läheltä hyvän suonen, johon kanyyli viimein saatiin. Ikävä kyllä se oli myös se kaikkein kipein suoni. Sattui aivan tuhannen kamalasti siinä vaiheessa kun varjoaine tuutattiin suoneen, mutta sinne se meni, suoni kesti ja kuvat saatiin lopulta otettua.

Kuvauksen jälkeen kävin haukkaamassa kahviossa sämpylän ja mehua koska olin liikkeellä vain hyvin kevyellä aamupalalla, ennen kuvausta kun ei kahteen tuntiin saa syödä tai juoda. Siitä jatkoin jättämään lääkärintodistuksen sairasloman jatkumisesta Kelaan. Kaunis ilmako lie ollut syynä, mutta konttorissa oli melkein tyhjää ja sain asiani nopeasti toimitettua. Olisin jättänyt matkakorvaushakemuksenkin, mutta en muistanut täyttää sitä etukäteen, eikä minulla tietenkään ole IBAN-tilinumeroani lompakossa.

Kaunista kun on, kävelin hiljakseen Kampista pääpostiin, jossa kävin asioilla, ja piipahdin vielä yliopiston apteekissa hakemassa lisää Neupogenia loppua pistoskuuria varten. Hetken arvoin menisinkö yliopistolle lounastamaan, mutta olo oli jo niin hutera, että katsoin viisaimmaksi olla jatkamatta kaupunkireissuani. Bussissa sain sen verran voimiani takaisin että jaksoin poiketa kauppaan ostamaan salaattiainekset ja limsaa. Olen huomannut että hiilihapotettu, sokerinen juoma auttaa heikotukseen ja kuvotukseen. Koko suorituksesta palkitsin itseni jäätelöllä, jonka söin kotimatkalla. Ensimmäistä kertaa sitten viime perjantain olin tänään kotipihaa pidemmällä. Toipumisjaksoni aikana on tullut kesä. Koivuissa on melkein täysi lehti ja tuomet kukkivat. Ja eilen illalla hoksasin vihdoin, mikä on jo muutaman päivän pitänyt pihalla trii-trii -ääntä. Pääskyset.

15 kommenttia:

 1. KITSUNE - mahtava maratooni ; ) Paljon sait aikaseksi !
  Meikällä sama juttu - jäätelö, virvoitusjuomat ja kaikki sokeripitoinen maistuu ittellensä eli sokerilta ja kylmä aine on suulle hyvää, muut ... tänään kyllä hiffasin SUOLAKURKUN, oikein sitä venäläistä itteänsä, oli tosi hyvää näkkileivän ja kinkun kanssa.
  Mun keuhkokuva oli läpihuutojuttu tohon sun episodiin verrattuna. Pelkkä varjoaine suoneen ja hengittämättä ja saatte hengittää ...
  3.6. verikokeet ja 4.6. lääkäri ELI LOPPU TOUKOKUU vapaa ; ) jos ei mitään kimuranttia tapahdu ; )
  IHANIA TRII TRII TERKKUJA KITSUNELLE
  pirtsikka

  VastaaPoista
 2. pirtsikka, joudutko kesäkuun alulle asti odottelemaan keuhkokuvan tuloksia?

  Sen voin lohduttaa että CEFistä ei mene makuaisti niin kuin doketakselista, ainoastaan ruokahalu.

  VastaaPoista
 3. Voimasi näyttävät vähitellen palautuvan. Kehu itseäsi tämän päivän suorituksesta. Kevään ja pääskysten havaitseminen saa huokaisemaan helpotuksesta jo koneen tälläkin puolella. Jaksa vielä. Ajatuksissa mukana.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että toivuit viimein nauttimaan tästä varaslähtökesästä! (ennen luvattua kuuden asteen keliä..)

  Teillä siellä isossa kaupungissa on hoidot hajautettu. Enpä ole osannut olla aiemmin onnellinen siitä, että olen saanut samoista ovista kulkea hoitopolullani, ja hoitava henkilökuntakin on tullut tutuksi.

  Nyt vain toivomaan, että reissulla tuli otettua hymykuvia. Tsemppiä odotteluun!

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla että toipuminen edistyy!
  IBAN-tilinumeroiden vaatiminen on kyllä Kelalta ihan käsittämätön asiakkaan kyykytystemppu. Jos olisin masentunut, jokin tällainen muutos saattaisi yksin pahentaa oloa tai lamauttaa.
  Ja hulluinta on, että IBAN-numerosta ei tarvitse ilmeisesti piitata. Kysyin asiasta ja sanoivat että siihen voi laittaa ihan tavallisen tilinumeronsa. Tulivat sillä rahat ainakin viimeksi perille.

  VastaaPoista
 6. Kertokaa nyt minullekin mikä tuo IBAN on?!

  VastaaPoista
 7. rk, kyllä tämä tästä taas. Helpottaa kun pääsee pois neljän seinän sisältä. Tänään ajattelin mennä taimitorille, huomenna ulos syömään ystävien kanssa. Onneksi bussilakko peruuntui.

  tiina, hymykuvia :) sepä oli hyvin sanottu. Meillä nuo kuvauspaikat vaihtelevat, koska tomografialaite löytyy muutamasta HUSin sairaalasta ja osa niistä on enemmän työllistettyjä, osa vajaakäytöllä. Kanyylinlaitossa taitavimmat hoitajat ovat kyllä tähänastisen kokemukseni mukaan syöpiksen omassa tomografiassa, toivottavasti ensi kerralla pääsen sinne. Lääkäri on minulla onneksi pysynyt samana, toisilla vaihtuu onkologikin vähän väliä. Kirurgit ja sädehoitolääkärit ovat sitten tietysti taas erikseen, mutta parempi kai niin. :D

  Vesa, no niinpä niin, olisi pitänyt taas avata suunsa ja kysyä siellä kelassa onko se IBAN ihan välttämätön...

  rk, olen ymmärtänyt että tuo IBAN on jonkinlainen 'kansainvälinen' tilinumero, jolla onnistuvat myös tilisiirrot maasta toiseen. Ja jostain syystä Kela on siirtynyt käyttämään sitä tukien maksatuksessa - ehkä siksi että entistä enemmän eläkkeitä yms. maksetaan ulkomaille?

  VastaaPoista
 8. HIENOA KITSUNE - syömään ystävien kanssa ; ) JES kuulostaa hyvältä ! Ite tilaisin pihvin punaviinikastikkeessa ja punaviiniä ; )
  Juttelin eilen puhelimessa äitini entisen naapurin rouvan kanssa - rintasyöpäpotilas, ensix meni eka tissi ja hoidot, nyt 4 x hoidot ja sitten toka tissi vex ja 4 x hoidot päälle ja hänellä on keuhkoissa asbestoosi. Tuli tämä makuaistin puuttuminen puheeseen ja sanoin, että kurjaa kun kahvikin maistuu ties miltä ja hän siihen, että JOO, VIINAA VAAN PITÄISI JUODA, KUN KERRAN MIKÄÄN EI MAISTU ; ) siis vitsimielessä, mutta nauroin kun ajattelinkin, että vetäisisin oikein kunnon kännit tässä ja siippa tulis kotiin...absurdia, mutta hauskaa.
  Joudun odottamaan 4.6. klo 9.30 asti niitä keuhkojutskia perhosia mahassa, otan rakkaan siippani mukaan ja luonnollisesti ajattelen jo etukäteen, että vasen keuhkoni on täynnä metastaaseja MUTTA toivon silti, että tautini olisi krooninen ... tai jotain, kysymykset täytyy laittaa taas paperille, että muistaa kaiken. Mulla on suu niiiiin pirun kipeä tai kieli, ihan arka ja haavainen !
  Ai Cef = dieetti ei mikään South Beach, vaan Long Run tai Quick touch eli nopeesti tulee ulos kaikki mikä sisään ... Onneksi sain sitä Emeden-pilleriä. Täytyy sitten katella tarvitaanko Primperania vahvempaakin lisäksi.
  Hymyhali KITSUNELLE
  pirtsikka

  VastaaPoista
 9. Niitä hymykuvia toivotaan ;) Tiinalla sitä on sana ja vertauskuvat hallussa :)

  Voi sua ja sun suoniparkojasi. Taitaa olla sama edessä, kunhan noin pitkälle pääsen.. Onneksi sulla on tässä pieni loma välissä.

  Ystävällinen Kelan virkailija katsoi tuon IBAN-tilinumeron itselleni heidän koneensa avulla kun ensimmäisen kerran kävin. Sitäpaitsi jos se heidän järjestelmäänsä on jo syötetty, niin eiköhän se sieltä sitten löydy jatkossakin..?

  VastaaPoista
 10. Voi pirtsikka, jaksamista pitkään odotukseen ja täällä toivotaan parasta tulosten osalta.

  Tee, toivottavasti suoniparkani eivät joudu enää enempää vastaanottamaan.

  Ja taas tekee mieli lyödä päätään seinään, kun oli niin tyhjääkin Kelassa niin olisin hyvin voinut lappuseni virkailijalle esittää ja saanut sen matkakorvauslapun jätettyä samalla iskulla. Miksi ihmeessä sitä on näin nöyrää tyttöä ettei edes kysy...

  VastaaPoista
 11. Kitsune !
  Tuleeko cefistä myös kynnet ja kynsien reunat (kaiketi kynsinauhat)
  hirvittävän aroiksi ja kipeiksi. Mulla on kuin tuulisilla hiilillä nyt.
  Ja entä toi hiuslookki - nyt mulle on tullut niitä paukaroita päähän, mutta sänki kasvaa koko ajan ??? ei jummarra
  pirtsikka

  VastaaPoista
 12. pirtsikka, CEF ei tunnu vaikuttavan kynsiin juurikaan. Mulla jäi niistä kahdesta doketakselista kynsiin sellainen paksuuntunut kohta, joka tuntuu herkästi repeävän irti reunastaan nyt kun on kasvamassa pois. Jonkinlaista raidallisuutta kynsissä on senkin jälkeen kasvaneessa osassa, ilmeisesti niistä voisi laskea myrkytyskerrat kuin puun vuosirenkaat ikään.

  VastaaPoista
 13. Haudi, teilläpä oli eilen ollut täällä kiivasta keskustelua, melkein teki mieli työntää lusikka soppaan näin jälkikäteen, mutten sitten jaksanut. Jaksaminen on vähän tiukilla aina välillä.

  Silti ihan himpun kommentoin tähän sitä ekaa kommenttia, jossa puhuttiin neliraajahalvaantuneista.

  Minä en koskaan lakkaa hämmästelemästä sitä, että joku aina joskus muistuttaa, ettei sulla ole asiat kehnosti, vaan on ihmisiä joilla on vielä kehnommin. Minä olen ollut viimeisen vuoden aika uupunut, ehkä voisin sanoa että erittäin uupunut. Enkä kyllä jaksa koko aikaa tsempata - ainakaan sillä ajatuksella, että on ihmisiä joilla menee minua huonoommin.

  Mutta välttelen kylläkin valittamista sellaisille, joilla on selkeästi eri tilanne kuin muilla.

  Kitsune: taidat olla tilanteessa jossa niin moni on ollut, hoitojen loppuvaiheen taisteluväsymyksessä. Kiva että olet menossa asiasta juttelemaan.

  Ja höh. tämä kommentti ois kyllä ollut järjellistä pistää tonne eiliselle, sitä kirjoitustahan kommentoin eniten. Pahoittelen.

  Tämänpäiväiseen kommentoisin, että eikös IBAN numero tuu ainoaksi vaihtoehdoksi vuodenvaihteessa? Ellen väärin muista. Siinähän on jotain nollia vain lisäilty tilinroon, ja sieltä seasta löytyy se "oikeakin" nro. Siis se alkuperäinen.

  Nautihan kesän lämmöstä. Meillä täällä pohjoisessa näyttäisi olevan +24.5 - varjossa.

  VastaaPoista
 14. Kiara, jos omat voimat ovat loppumassa, se että 'huonomminkin voisi olla' ei tosiaankaan auta jaksamaan. Voimia sinulle.

  Meilläkin nousi tänään varjossa ainakin +23,6 asteeseen.

  VastaaPoista
 15. Ei ne suonet enää leikkauksen yhteydessä ihan yhtä koville joudu, mutta kyllä sitä tippaa ja verikoetta on vielä jonkin verran edessä, joten siksi käytin sanaa loma ;)

  VastaaPoista