torstai 21. lokakuuta 2010

Rintapanssari

Tänään kävin Soleuksessa mittailtavana niitä kompressioliivejä varten. Liivejä ei sovitettu, koska ne mallataan mittojen mukaan, mutta sain katsoa miltä liivit näyttävät, ja onhan se melkoinen rintapanssari. Maksimaalisen kompression saavuttamiseksi liivi tulee niin ylös että melkeinpä poolopaitaa saa pitää jos ei halua että liivi näkyy kaula-aukosta. Olkaimetkin ovat pari senttiä leveät. Värissä olisi ollut varaa valita viidestä, ja hetken pohdinkin mustaa pinkein tikkauksin, mutta sitten päädyin tylsästi kokomustaan vain. Pari viikkoa menee nyt odotellessa että liivit sovitetaan mittoihini. Ovatpahan sitten ensimmäiset mittatilausrintsikkani. Mistä muistuikin mieleen että unohdin töistä tullessa hakea postista NicolaJanen paketin.

Soleuksen ihminen ehdotti myös, että minun kannattaisi kokeilla lymfaterapiaa. Omasta takaa minulla ei tähän hätään sellaiseen ole varaa, mutta ehkä jostakin voisi kysyä olisiko minulla mahdollisuutta saada sellaista maksettuna? Mutta mistä ja keneltä? Voiko tällaisesta asiasta soittaa Oirepolille? Fyssarikin antoi viimeksi ymmärtää että minun pitäisi jatkossa kääntyä Syöpiksen puoleen turvotuksineni. 

20 kommenttia:

 1. itse sain lähetteen lymfaan omasta terveyskeskuksesta..sarjahoitomaksu joka on 7.50euroa/kerta on hinta. meillä sai 15-20 hoitoa ja tarvittaessa olisin saanut lisääkin koska siitä oli hyötyä. Ko palveluntuottaja(yksityinen meidän kunnassa) jäi äitiyslomalle ja siksi loppu se homma...nyt alan vakavasti harkita naapurikuntaan ajelua kun näyttäs taas olevan hankalampi vaihe tän käden kanssa... kainalonalue mulla tullu enemmän kipeämmäksi ja ilmeisemmin kylkeen/kainalon seutuun kertyy turvotusta. Jotkut saa oirepkl:lle soitettuaan neuvon mistä lähetteen saavat, mutta meillä tosiaan tk:ssa lääkäri teki lähetteen ja samalla se toimi maksusitoomuksena.

  VastaaPoista
 2. Lymfahoitoon Helsingissä tarvitset lääkärin (syöpis/tk)lähetteen maksusitoumusta varten ja hoito toteutetaan yksityisesti. Maksusitoumuksella omavastuuksi jää se 7,50 € per kerta. Tiedänpä suositella erittäin kokenutta ja mukavaa lymfaterapeuttiakin, jos saat maksusitoumuksen. Luulen että sen saa syöpähoidon turvotuksiin jokseenkin automaattisesti.
  Olisit nyt ottanut ne pinkit ompelukset panssariisi. Ne kuulosti niin sensuelleilta!
  Hyvää viikonlopun odotusta, voi hyvin!

  VastaaPoista
 3. Nina, tuonne kainalon alle mullekin tuli turvotusta, ja tuntuu että hihan käyttö pahentaa sitä - mikä kuulemma onkin ihan tavallista, Soleuksessa sanottiin.

  ja rk:lle myös kiitokset tiedosta lymfahoitoon liittyen. Ehkä sitten kokeilen sen oirepolin kautta ensin... tai odotan suosiolla ensimmäiseen kontrolliin.

  Terveyskeskukseen ns. omalääkärilleni en nimittäin mene ennen kuin on hengenlähtö lähellä, tai en ehkä sittenkään, koska en usko että ko. lääkäri mitään hoitoa kuitenkaan määrää, jos vaikka vahingossa sattuisikin kuuntelemaan mikä minua vaivaa. Kun kävin valittamassa jatkuvaa huimausta keväällä -09, lääkäri vaan totesi että olet sitten varmaan siihen tottunut. Jepjep. Ties vaikka ois syöpä löytynyt aikaisemmin jos olisi alettu veriarvoja tutkia. No, se on sitä kaatunutta maitoa, turhaa sen perään on itkeä. Nyt on tämmöiset kortit ja niillä on pelattava niin hyvin kuin taitaa.

  Huimaus muuten vaivaa taas, varsinkin aamuisin (nyt jo kolmatta viikkoa). Veriarvot, verenpaine, niska-hartiajännitys kun olen taas aloittanut istumatyöt? Joku muu, mikä? Ehkä sitäkin voi valittaa oirepolille... Hankalaa kun ei edes tiedä, pitäisikö jostakin vaivasta olla huolissaan vai ei.

  Ai niin, on ne kilppariarvotkin edelleen tutkimatta, kun siihen tk:n omalääkäriin mikään yhteydenotto on niin vastenmielistä...

  VastaaPoista
 4. Onpa tympeä omalääkäri teillä. Eikö sitä saa vaihdettua millään? Meidän kunnassa ei ole omalääkärisysteemiä. Tavallaan hyvä, tavallaan huono. Paitsi, etten käy lääkärissä oikeastaan koskaan ja silloinkin kun käyn, käyn työterveydessä (niin kauan ku työpaikka on, niin kauan käytän kyllä työterveyttä hyväkseni).

  VastaaPoista
 5. Nyt otat heti yhteyttä sinne tk:een ja pyydät omalääkärin vaihtoa! Eihän tuosta muuten tule mitään. Ja voihan se olla, että on vaihtunut muutenkin. Tuollaisesta jepjep-lääkäristä olisin valittanut heti! Soita oirepolille ja pyydä maksusitoumuslähetettä lymfaan sitä kautta ensin ja samalla valitat kaikki muutkin vaivat. Ne saa palkkaa siitä, että vastaavat kysymyksiin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Kiara, mulla ei ole työterveyspalveluja kun en ole työsuhteessa yliopistoon, enkä jatko-opiskelijana kelpaa enää YTHS:llekään - terveyskeskus on siis ainoa vaihtoehto.

  rk, kiitos selkärangan tukemisesta. Sain nyt soitettua sekä tk:een että oirepolille.

  Ensimmäiseen en päässyt toimistoon läpi kysyäkseni omalääkärin vaihdosta, mutta omahoitajalle lopulta sinnikäs jonottelu palkittiin ja osoittautui että hän voi sekä antaa lähetteen kilpparilabraan että kertoa tulokset. Joten jos hyvin käy, ei nyt tarvitse olla sen lääkärin kanssa missään tekemisissä...

  Ja oirepolille sain ensi tiistaille (!) lääkäriajan ilman mitään taistelua. Kaiketi hoitajan koneelta näkemä tautihistoria tässä auttoi.

  Sitten jatkamaan työpäivää...

  VastaaPoista
 7. On kylla niin vaarin ettei Helsingin (tai koko Suomen?) ylioppilasterveydenhuolto palvele jatko-opiskelijoita. Hehan yleensa ovat taloudellisesti tiukimmilla: ei opintotukia, niukat apurahat, ja monilla on jo perhetta ja/tai opintovelkaa.

  VastaaPoista
 8. tei, tuo linjaus tehtiin tässä ihan vuosi-pari takaperin. Ilmeisesti YTHS on ylityöllistetty ihan perustutkinto-opiskelijoiden kanssa. Mutta kieltämättä se harmittaa, minulla esimerkiksi oli siellä mukava vakilääkäri monta vuotta.

  VastaaPoista
 9. Hyvä että on otettu tosissaan! Ja sairaanhoitajat ne terveyskeskuksia nykyään pyörittävät, monet hommat onneksi hoituvat sitä kautta kokeneiden hoitajien avulla.

  Minäkin olisi äänestänyt niitä pinkkisomisteisia liivejä:) mutta oman konservatiivisuuteni tuntien olisin itsekin valinnut kokomustat. En tiennytkään itseäni niin maltilliseksi, kunnes menin uutta pertsaa ostamaan.. ja tulin takaisin lähes samanlaisen kanssa:) Kun piti ostaa joku villimpi. Mutta nätti on tämäkin, ja perheenemäntämallia: pistä päähän ja pidä.

  Mutta nyt viikonloppua, auvoista ja rentouttavaa!

  VastaaPoista
 10. Välillä tuntuu, että nuo tk-lääkärit vaan ovat niin kyllästettyjä reseptin uusijoiden ja luulotautisten vuoksi, että niiltä jää ihan oikeasti sairaat huomiomatta.

  Hienoa, että sait ajan oirepolille, toivottavasti huimaus kuitenkin on vain kireän niskan syytä.

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 11. tiina, joo, minunhan olisi pojan toivomusten mukaan pitänyt ostaa räväkän punainen pertsa... mutta tuli sitten valkattua sellainen hillitty rouvatyyli, joka ei totta puhuen ollut yhtään minua.

  Tilu, minusta tämän lääkärin ongelma oli kyllä ihan suoraan sanoen se ettei hän edes kuunnellut mitä hänelle sanoi... Varsinainen asiani oli silloin kilpirauhaskontrollit, olin päässyt juuri selittämästä että olen sairastanut vajaatoimintaa toistakymmentä vuotta ja nyt pitäisi käydä kontrolleissa kun edellisistä oli jo kolmisen vuotta, ja reseptikin pitäisi saada uusi kun entistä ei voi enää uusia, niin seuraavaksi lääkäri totesi "katsotaan sitä lääkityksen tarvetta sitten kokeiden jälkeen".

  Vähäsen tietysti nyt heti jännittää kun on lääkäriin menossa, että entäs jos sieltä löytyykin jotain mitä ei pitänyt... :/ Onneksi tuli syyslomaileva kummityttö vierailulle, on kuoroa ja kaikenlaista, niin en ehdi pelkästään miettimään että jospa tähän painon laskemattomuuteen ja mahan turvotukseen on muita syitä kuin hyrräämään lähtenet hormonit ja ilmavaivat... (ja se että tän viikkoa en ole oikein pysynyt ruodussa, kohtuudessa kyllä, mutta en sillä lailla ole nipistänyt syömisistä että olisi oikeutta edes olettaa laihtuvansa)

  VastaaPoista
 12. Itse tässä juuri mietin, että ei tuo oma viimeaikainen painonkehitykseni nyt kyllä vajikseen viittaa - kun en ole oikein töitä tehnyt sen eteen ;) Mutta sun vaivojesi taustalla voisi hyvinkin olla ihan tuo tyroksiinin säätötarvekkin. Otatko D-vitamiinia purkista? Olen tätä voinut ennenkin kysellä..

  VastaaPoista
 13. Tee, en syö D-vitamiinia, enkä muitakaan, paitsi sitä kalaöljyä olen nyt syönyt (en ole ainakaan vielä huomannut vaikutusta

  Yllättäen paino olikin pudonnut. Olisko eilisillä mahavaivoilla osuutta asiaan... Tosin vain -400 g edellisestä pudotuslukemasta, mutta ottaen huomioon että välillä tuli kaikki pudotettu takaisin, muutos painossa oli isompi. Nyt siis kokonaispudotus -1,3 kg.

  VastaaPoista
 14. Hyvä juttu, ei siis viittaisi enää sullakaan siihen vajikseen :) Toivottavasti ne nivelkivut saataisiin kuitenkin häädettyä!

  VastaaPoista
 15. Tee, huomisaamuna olen kuitenkin menossa taas vuodattamaan verta tuohon terveyskeskukseen, niin tulee ne kilppariarvotkin tarkastettua melkein ohjeen mukaan (vain kuukautta myöhässä).

  Kaikenlaisia kipuja ja särkyjä tietysti ilmaantuu tässä tiistain lääkärikäyntiä odotellessa. On jo koskenut kainaloon ja olkavarteen, missähän seuraava ePäpesäke on?

  VastaaPoista
 16. Voimia ePäpesäkejahtiin ! Jahdata saa välillä liiankin kanssa. Ostin Lontoosta neljät NicolaJanet. Kyllä nyt kelpaa !!! Olen tosi tyytyväinen.Amoenan liivit ihan ok, mutta kuin ei mitään fyllingiä ja mua otti päähän ku tissin nänni näkyi läpi paidan ja proteesi oli tietty silee. Ihmettelin myös, että miksi sitten, kun naisella on yksi tissi, pitäisi tyytyä "nenäliinoihin", kun kahdella tissilläkään en kelpuuttanut pelkkiä kangaspalasia ... nyt minulla on fyllingit ja olkaimet olen ristinyt taakse. Liivin koko on kyllä yhden numeron suurempi. Myyjä sanoi, että istuu paremmin ja uskoin ja uskon ja siltä se näyttää. Eli terveiset Lontoosta.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 17. pirtsikka, sitä on sitten oltu reissussa. Kiva että löytyi mieluisia liivejä. Mullekin ehtivät tulla postissa (todella nopea toimitus), ja ihan tyytyväinen olen ollut. Vaikka se vähän risoo että kaikki proteesiliivit tuntuu olevan sellaista kovaa ja karheaa polyesteria. Näissä on sentään puuvillaiset taskut. Mutta mukavuudessa häviävät tavallisille liiveille. Miksei tissipuolinaisille tehdä liivejä mukavista materiaaleista?! Pitäisikö alkaa antaa asiakaspalautetta...

  Nukuin toissayön surkeasti ja käytin viime yön sitten tilanteen korjaamiseen. En jaksanut aamulla nousta kilpparilabraan ja vieläkin on olo kuin olisi vähän humalassa koska väsyttää niin paljon. Huomenna...

  VastaaPoista
 18. Eikös koko pk-seudulla ole nykyään se järjestelmä, että saa itse valita missä tk:ssa käy? Ainakin Vantaalla saa valita minne menee. Muutos tuli käsittääkseni tämän vuoden alussa.

  VastaaPoista
 19. SarZu, ei aavistusta. Kaupungin sivuilla lukee näin: "Terveysasemat tarjoavat helsinkiläisille avosairaanhoidon, perhesuunnittelun, äitiys-, lasten- ja aikuistenneuvonnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, yritysterveydenhuollon ja merimiesterveydenhuollon palvelut. Jokaisella helsinkiläisellä on oman asuinalueensa terveysasemalla hänen hoidostaan vastaava lääkäri-hoitajatiimi."

  Labra on sitten toinen juttu, labrassa voi käydä missä tahansa HUS-Lab:n toimipisteessä. Mutta lyhyin matkahan mulla omalle terveysasemalle on...

  VastaaPoista
 20. Harmi Kitsune tuo väsymys. Pitää nukkua kun nukuttaa, mutta nuku siinä sitten kun meikkä hikoilee päästä ja rinnuksista niin perusteellisesti. Aamuyöllä herään "lammikossa". Hormonit aamulla ja Bellegralia illalla ja hikoilut yöllä. Ajoissa yritän mennä yöpuulle, mutta ei aina kerkiä kun on hushållihommiakin ; ( MUTTA nyt on flunssa-aalto liikkeellä ainakin Turun suunnassa ja kuulin eilen, että ihan terveet ovat joutuneet sairaalaan viikoksi tiputukseen flunssan takia eli valkosipulia, hedelmiä, marjoja, teetä ....
  pirtsikka

  VastaaPoista