perjantai 16. heinäkuuta 2010

Virallinen Proteesi

Olin varannut tälle aamulle proteesinsovituksen vielä ennen viikon mökkilomaa, että saan uimaproteesin mukaani. Eilinen ukonilma ei ollut ilmaa raikastanut, vaan hautova helle on ennallaan. Lämmintä oli jo aamuyhdeksältä reippaasti yli 20 astetta. Niinpä olin aivan hiessä päästessäni perille Bulevardille. Onneksi sovittelusessiossa ystävällisen ja tehtäväänsä harjaantuneen hoitajan kanssa ei mennyt kuin kymmenkunta minuuttia, ja sen jälkeen pääsin lähtemään kotiin mukanani Virallinen Proteesi, uimaproteesi sekä vielä yhdet liivit, jotka puuvillavuorauksensa ansiosta tuntuvatkin mukavilta tällä säällä.

Viimeisen viikon ajan kiusana ovat taas olleet nivelkivut, varsinkin lonkissa. Välillä ne jo hävisivät, mutta en tiedä voiko olla niin että tämä helle houkutteli ne takaisin. Itse epäilen että niveloireet kuuluvat vaihdevuosivaivoihin. Yön nukuttuani tai vaikkapa pidempään istuttuani olen aivan jumissa. Nilkkoja, polvia, lonkkia ja toisinaan myös hartioita särkee. Fyssarille tästä eilen mainitsin ja hän kysyi olenko puhunut oireistani lääkärille. En ole, enkä oikein tiedä mitä pitäisi tehdä, kun mitään lääkärikäyntiä ei ole tiedossa ja rintakirurgiselta minut jo sangen selvästi toivotettiin tervemenneeksi syöpiksen puolelle. Sielläkin kontaktini rajoittuvat jatkossa sädehoitajaan. Hänen kauttaan voin kyllä asioita sädehoitolääkärille esittää, mutta ymmärsin että silloin kyse on lähinnä sädehoitoon liittyvistä oireista. Ketä siis vaivaisin muilla vaivoillani? Onkologini lienee hyvin ansaitulla kesälomalla, joten häntäkään en nyt viitsi sähköpostilla ahdistella. Ehkä sitten elokuun puolella.

Mutta nyt siis edessä on lomaviikko mökillä, ja samalla irtiotto netistä, telkkarista ja muista nykyajan mukavuuksista. Kaupunkiin tullaan taas takaisin vasta pakon edessä, jos säät eivät tästä ihan mahdottomiksi muutu. Ei siis pidä pelästyä jos minusta ei kuulu mitään ennen ensi sunnuntaita. Toivotan teille kaikille mukavaa viikkoa. 

15 kommenttia:

 1. Mielettömän ihanaa, rentouttavaa ja mukavaa lomaa Kitsune! Lepäile, nauti ja ole.

  VastaaPoista
 2. Oikein ihanaa, hyvin ansaittua lomaa teidän perheelle ♥

  VastaaPoista
 3. Onnea virallisesta proteesista ja oikein hyvää lomaa! Olet sen ansainnut!

  VastaaPoista
 4. Hei!
  Mulla oli viimeinen syto maaliskuun 17. pvä ja vieläkin kärsin kuvaamistasi lonkka, nivel jne kivuista. TAYS:n onkologi sanoi että sytoista aiheutuneet kivut voi kestää 6 kk tai sit voi olla että kivut tulevat Tamofenista. Kuullosti aivan identtiseltä oireelta sinun kanssa. Ekana itkin tätäkin, mutta sitten ajttelin, että onhan mulla sentään jalat. Voi kun osais aina iloita siitä mitä on eikä surra sitä minkä on menettänyt! Hyvää kesänjatkoa!

  VastaaPoista
 5. HYVÄÄ LOMAA !
  t: pirtsikka - ja juu säryt myös meikällä, nivustaipeet, lonkka, sääret, selkä jne ...

  VastaaPoista
 6. Hei Kitsune! Nivelkipuja on todella paljon rintasyöpätoipilailla hoitojen jälkeen, joten siinä mielessä et ole yksin.

  Pahimmillaan kivut ovat heti hoitojen päättymiseen jälkeen, ja niiden hoitamiseen minäkin kokeilin kaikki mahdolliset keinot, käytyäni ensin luustokartassa ja yksityisesti jopa lonkan magneettikuvissa. Kummastakaan ei löytynyt mitään, muuta kuin bursiittia, mikä lienee yhteydessä sytojen aiheuttamaan kuivumiseen.

  Fysiatrilta sain hoidoksi tukevan reseptin Celebraa, jota otinkin noin viikon kuureina kerrallaan melkeinpä vuoden ajan. Sitten kivut hellittivätkin, mutta aikamoista tasapainoilua tämä on ollut saada lihakset ja nivelet taas toimimaan - vaikka minulla ei edes ole hormonihoitoja jäykistämään niveliä.

  Tunnelin päässä on kuitenkin valoa. Maltillinen liikunnan lisääminen, ravitseva ruoka ja omega3-rasvat ovat auttaneet minua kuntoutumisessa ja kivuissa. Levätäkin olen osannut paremmin kuin ennen, koska nyt ymmärrän senkin merkityksen paremmin.

  Ei kannata arkailla puhua vaivoistaan sädehoitolääkärille, koska hän merkitsee sen potilastietoihisi ja antaa suosituksen mahdollisista jatkotutkimuksista. Sillä lailla minäkin luustokarttaan pääsin.

  T. Karhutar

  VastaaPoista
 7. Onnea Viralliselle Proteesille ja voi, voi virkaheitto Fylli-tädille! Kerettiin jo niin tykästyä, siis me lukijat, tuohon jälkimmäiseen. On ilmojakin pidellyt, että varmaan olet saanut ainakin uida riittävästi ja nauttia ansaitusta vapaaviikosta ennen sädiksen liekaan joutumista. Viikkokatsausta odotellessa - voi hyvin!

  VastaaPoista
 8. Morjensta
  Meikkä selvinnyt vimpasta cefistä "toipilasvaiheeseen". Olen katsonut ties montako leffaa, lukenut ja nukkunut ilmalämpöpumpun surinassa. Nyt ei enää tarvita pahoinvointilääkkeitä ja viiniäkin nautin viikonloppuna siipan tehdessä ihanaa ruokaa ; )
  Luustokarttani oli metastaaseista puhdas. Vasemmassa nilkassa kulumaa ja oikeassa hartiassa (missä on ollut se sarkooma) artroosia (mitä lieneekään - Adelheid vois tietää).
  16.8. aika sädehoidon suunnittelulle.
  Tervetuloa sit joskus takaisin lomilta - teillä on ollut mahtavat kelit !
  Onko tukka jo paljon kasvanut?
  Tapasin rintasyöpähoitajan - kyselin liikunnasta : Pitää loppuelämä tehdä niitä leikkauksen jälkeisiä liikkeitä - estää turvotusta. Sauvakävely on erittäin hyvä. Kuntosalilla on hyvä keskittyä alavartaloon. Tanssi on erittäin hyvää (jos osaa). Kuntonyrkkeilyä voi kokeilla (epäröin). Maton tamppaus ei suositeltavaa (ei varmaan imurointikaan). Marjametsässä ei tuntia kauempaa (rk:lle terkut ; ).)
  Ymmärsin muutenkin, että kaikki alaspäin oleva on huonompi juttu.
  Olin just kattomassa koiran pentua. Haukku tulee meille vko 33 lopulla JES JES - uutta virtaa huusholliin ja pakka sekaisin ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 9. Kiitos pirtsikka! Ja onnea tulevalle perheenjäsenelle!

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille lomatoivotuksista, parempia säitä tuskin olisi voinut toivoa vaikka eilinen olikin viileä ja tuulinen, ja muutenkin loma virkisti toivotulla tavalla. :)

  Heguli, Tamofenia mulla ei ole, mutta kieltämättä nämä kivut ovat hyvinkin samanlaisia kuin mitä doketakselista tuli.

  Karhutar, kiitos kun rohkaisit, otan nyt tiistaina nuo säryt heti puheeksi sädehoitajan kanssa niin jääpä ainakin papereihin merkintä.

  rk, Fylli-täti (kaksoissiskoineen) on kaikkea muuta kuin virkaheitto, Virallinen Proteesi kun on varsinainen hikikaukalo. Parhaani tein nauttiakseni vapaaviikosta mutta silti se tuntui loppuvan kesken.

  Pirtsikka, onnea luustokarttauutisista, ihana kuulla että puhdasta oli! Ja onnea myös tulevasta nelijalkaisesta perheenjäsenestä. Millainen koira teille on tulossa?

  Tukan kasvusta laitankin teille lähipäivinä varmaan tilannekuvaa. :)

  VastaaPoista
 11. Meille tulee portugalin vesikoira (sopii veneilijöille ja meillä oli kaksi ja nyt on yksi ja sit taas on kaksi ; )) ja se on ruskea ja kuulemma villi HUI ja HAI saadaan huushollissa muuta ajateltavaa ... ; ) toivottavasti ei sentään ihan täystuho ole.
  pirtsikka

  VastaaPoista