keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Rentoutusharjoituksia

Syöpäklinikalla oli kovin hiljaista kun saavuin sinne hiukan ennen puolta kuutta. Kanttiini oli kiinni ja päiväsaikaan vilkkaassa ala-aulassa oli vain vahtimestari.

Sädehoidon ajat eivät ole kovin täsmällisiä, mutta onneksi minua oli tästä jo varoitettu. Niinpä en repinyt pelihousujani vaikka Linac kakkosen ovessa oli aanelonen, jossa pahoiteltiin sitä että hoidot olivat noin puoli tuntia aikataulusta jäljessä vaan istuin kaikessa rauhassa odottamaan.

Nivelkipuasiani oli viety lääkärille kuten luvattiin, tänään sain aivan ensi töiksi hoitajalta käteen buranareseptin ja ohjeet ottaa särkylääkettä viikon ajan 1-3 kertaa päivässä. Sen jälkeen katsotaan mitä nivelille kuuluu.

Olen ajatellut, että asennoidun sädehoitoon rentoutusharjoituksena. Onhan se kymmenisen minuuttia, jonka aikana minun ei todellakaan tarvitse tehdä muuta kuin maata paikallani - aika harvinaista pikkulapsen äidille. Hoitohuoneessa soi musiikki, kuuntelen puolella korvalla sitä ja toisella koneen naksutuksia, surinoita ja hurinoita, ja yritän etten edes ajattelisi mitään.

Postilaatikosta sataa tällä hetkellä sairaalalaskuja tahdilla yksi päivässä, kaksi parhaassa. Olen yrittänyt pitää kuluista kirjaa, ja näytästää siltä että 633 euron omavastuuraja alkaa kohta paukkua. Pitäisi selvittää sekin, mitä sen jälkeen tehdään.

12 kommenttia:

 1. Pienestä se äitee ottaa ilon: itse makasin tänään reippaan puoli tuntia gammakoneen mittoessa luitani kymmenen sentin päässä nenästä. Ainoana ressinä, ettei hirveästi passaisi liikkua. Nukkumatti kolkutteli silmäluomien takana, kun yöt olleet välillä risaisia.
  Että tällä carpe diem-asenteella, pötkötellään vuoteillamme, hoidettavina ja tutkittavina. Mietitään kivoja asioita tai vain ollaan. Eikä mietitä mihin bussiin ehtisi jos olisi oikein nopsana..

  Sädehoitojakso oli itselleni jonkinlainen terapiajakso, jossa joka päivä piti kohdata tauti, hetken verran, mutta se ei käynyt kipeää. Aulassa näki muita potilaita, ja sädejumpassa jaettiin vertaistukea. Hoitajatkin tekivät kaikkensa, että hoitojaksosta muodostui kaikinpuolin tervehdyttävä kokonaisuus. Toivon, että sädehoitojaksosta muodostuu sinullekin hyvät jäähyväiset syövälle!

  VastaaPoista
 2. Omavastuun täyttymisen jälkeen hankitaan vapaakortti loppuvuodeksi. Olisiko potilastoimisto oikea osoite?
  Tiinan tekstin viim. lause minultakin tähän! (Kiitos Tiina.)

  VastaaPoista
 3. tiina, pitkäänpä se gammakuvaus kesti, en muista että se olisi puolta tuntia ottanut, mutta ehkä tässä alkaa jo alkutaival kadota mielestä...

  Meillä ei taida mitään sädejumppaa ollakaan, vaikka voisi olla hyvä. Tuntuu että säteet pahentavat vasemman käden kiristyksiä.

  rk, kun jaksoin lukea alkutaipaleella saamiani papreita, niin sieltähän se tieto löytyi. Hoitomaksutoimistoon pitää olla yhteydessä ja potilastoimiston kautta kulkevat tarvittavat kuitit. Josko jaksaisin ensi viikolla ryhdistäytyä valmistelemaan tätä asiaa, kattoon ei ole enää montaa kymppiä matkaa.

  VastaaPoista
 4. Tiinan ja rk:n tavoin "Sädehoitojaksosta jäähyväiset syövälle" !
  Pitääpä itekin ruveta laskeskelemaan noita kuluja.
  Hyvä, että sait burana-reseptin. Tulehduskipulääkkeenä Buranan pitäisi auttaa laajalla skaalalla. Toivotaan niin.
  Mulla on erilaisia kipuja ollut jaloissa, mutta ei käsissä ja pääkoppa on vielä ajoittain "kuin jonkun muun" ja kuumat aallot vaivaavat, muuten ihan ok.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 5. Mulle sanottiin että keskussairaalassa maksetut kertymät näkyy heillä koneella, eikä tarvitse enää erikseen mitään kuitteja heille tuoda vaan ilmoittavat maksukaton täyttymisestä! Toki kun minäkin käyn kahdessa tai kolmessa eri toimipisteessä, niin vain keskussairaalan käynnit näkyy koneella, muista pitää olla kuitti. Paperia sinne, paperia tänne, paperia tuonne..Yrittäjänä olen täyttänyt kyllästymiseen asti kaavakkeita, toimittanut kuitteja, todistuksia jne. Sellaista turhalta tuntuvaa byrokratiaa, mutta ilmankaan ei ilmeisesti selvitä. Joskus miettii hyöty/vaiva suhdetta..Pitäisi varmaan muistaa myös se työllistävä vaikutus..Tilastoista puhumattakaan..

  Edellisten kanssa yhdyn hienoihin sanoihin "Hyvät jäähyväiset syövälle" - Olkoot sädehoitojakso sinulle sellainen!!

  Hahtis

  VastaaPoista
 6. Sädejumpasta kuulin ensimmäistä kertaa.. Ja se maksukatto on mulla varmaan ylittynyt jo - olisihan se liikaa toivottu, että sen laskemisen olisivat hoitaneet meidän puolestamme... Saapi nähdä selviänkö edes laskujen keräämisestä yhteen nippuun. Kuittejahan niistä ei ole, kun ne on maksettu nettipankin kautta.

  Mua muuten lääkäri varoitti siitä, että vaikka olo voi olla loistava, niin kättä ei pidä alkaa rääkkäämään kun sädehoitokin vaikeuttaa sitä imunestekiertoa - ja monikin on saanut kätensä turpoamaan massiiviseksi yhdessä yössä ryhdyttyään kuokkimaan maata tmv. turhan innokkaasti..

  VastaaPoista
 7. Taysissa pitävät kirjaa maksukaton täyttymisestä, mutta siitä huolimatta pitää kiikuttaa laskut potilastoimistoon vapaakortin saamiseksi. Siis ei mullakaan mitään kuitteja ole, mutta olen säästänyt laskut ja kiikutan ne huomenna hoidon yhteydessä potilastoimistoon. Lapsista on tässäkin asiassa hyötyä, jos oikein ymmärsin niin mä saan laskea omiin kuluihini A:n sairaalamaksut. Jotain hyvääkin siitä tuli, että vietti viikon lastenosastolla sairastamassa.

  Toivottavasti lopputaipaleesi hoidoissa sujuu hyvin!

  VastaaPoista
 8. Magneettikuvauksessa on myös pakko olla paikallaan puolisen tuntia, nukkua saa. Harmi, että siihen pääsee vain noin kolmen kuukauden välein. Mulla seuraava sellainen päänkatsastus huomenaamulla ennen kahdeksaa, sytokuurin aikana. Nyt pitäisi vaan keksiä, miten voisi päästä kotoa sinne heräämättä välillä!
  -Aku

  VastaaPoista
 9. pirtsikka, tänään ehdin apteekkiin ja ekat buranat söin tänä iltana. Katsotaan kuinka tehoaa.

  Hahtis, Tee ja Adelhaid, kyllä täälläkin ymmärtääkseni kaikki mitä Meilahdessa tehdään näkyy heillä koneella. Sen sijaan mun keväinen kalliiksi käynyt maakuntamatka ei siellä näy, eikä terveyskeskusmaksut, siksi olen pitänyt itsekin kirjaa.

  Aku, peukkuja päänkatsaukseen, toivottavasti kehitys on toivotunlaista.

  VastaaPoista
 10. Lasketaanko siihen maksukattoon myös käynnit yksityisellä punktiossa?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 11. pirtsikka, tuotapa en tiedä, meillä kun on punktiot järjestetty julkisella puolella. Jos sitä vaihtoehtoa ei ole, luulisi että ainakin jonkin kela-korvausmäärän verran yksityisistä käynneistä lasketaan maksukattoon, mutta sun kannattaa vielä varmistaa asia omasta sairaalastasi.

  VastaaPoista
 12. Maksukattoa kerryttävät vain julkisella puolella kertyneet kulut. Yksityiseltä puolelta aiheutuneista kuluista saa Kelakorvauksen jos hoito on luokiteltu korvattavien hoitojen piiriin. Sanoo Kelatäti Tilu :)

  Minustakin tuo sädehoitojakso oli vaivatonta, paitsi ihan lopussa ihoni alkoi aristaa aika pahasti. Onhan se sellaista jokapäiväistä ramppaamista, mutta hoito ei tunnu miltään. Ja odotushuoneessa sai aikaiseksi paljon mukavia juttuhetkiä toisten hoidettavien kanssa.

  VastaaPoista