perjantai 9. heinäkuuta 2010

Sädehoidon suunnittelua

Terveisiä itäisestä Suomesta. Olemme matkalla hakemaan poikaa mummolasta kotiin. Lämmintä piisaa täälläkin, eikä järvivesikään tuntunut mahdottoman kylmältä. Uidakin olisi voinut, mutta se oli yksi niistä kysymyksistä, jotka unohdin eilen esittää: joko saan uida? (Ja miten lienee saunomisen laita? Sädehoidon aikanahan sitä ei suositella.) Nyt tuli riisuttua talviturkista vain villahousut.

Ennen kuin lähdimme tänään matkaan, kävin vielä Syöpätautien klinikalla. Olin sen verran ajoissa, että ennätin ilmoittauduttuani moikkaamaan Teetä ja hänen reipasta poikaansa yläkertaan ennen kuin minulle oli varattu aika tapaamaan sädehoitolääkäriä hoidon suunnittelua ja aikataulutusta varten. Sädehoito-osasto on syöpiksen pohjakerroksessa. Ehdin tuskin kaivaa myssynvirkkuuni esiin, kun lääkäri tuli kutsumaan sisään.

Kutsussakin oli mainittu, että tämä käynti on keskustelua ja aikataulujen suunnittelua varten. Lääkäri kertoi sädehoidosta ja sen mahdollisista sivuvaikutuksista, pitkälti ne asiat olivatkin jo entuudestaan tuttuja. Kun lääkäri tiedusteli onko minulla kysyttävää, esitin vienon toivomuksen siitä, että saisin pitää viikon lomaa perheen kanssa ennen sädehoidon alkua. Lääkäri ymmärsi hyvin yskän ja loma kävi hänenkin mielestään hyvin päinsä, joten hän pani papereihini merkinnän "viikko 29 lomalla". 

Lääkärin vielä katsastettua haavani pääsin tapaamaan sädehoitohoitajaa, joka hoiti varsinaiset ajanvaraukset. Hoitoni alkaa toiveideni mukaisesti vasta tiistaina viikolla 30, viisi viikkoa leikkauksen jälkeen. Varsinainen suunnittelukerta, jolloin tehdään tietokonetomografia ja tatuoidaan kohdistuspisteet iholle, on ensi viikon torstaina. Selvisipä sekin, että hoidon kellonaika ei sentään ole joka päivä sama, vaan se on sovittavissa. Ensimmäinen hoito on iltapäivällä, mutta se ei estä seuraavia olemasta vaikka aamupäivästä. Muut hoitoajat sovitaan sitten ensimmäisen käynnin yhteydessä. Tulen saamaan hoitoa Linac 2 -laitteella 25 kertaa eli viiden viikon ajan. Sädehoitaja ohjeisti minua lisää hoitojen varalta ja käski jo nyt välttää aurinkoa hoidettavalle alueelle (soliskuopan osalta se ei tosin ole ihan helppoa, poolopaitaa ei näillä helteillä tee mieli pukea). Sitten kävimme vielä katsomassa minne menen varsinaisen hoidon alkaessa. Reilu puoli tuntia tähän käyntiin kokonaisuudessaan kului.

Iltapäivällä otimme suunnan - aika monen muun kanssa - Helsingistä pohjoiseen. Viitostielle päästyämme liikenne alkoi harveta. Pysähdyimme välietappiin viettämään vielä yhden illan kahden kesken ennen kuin palaamme perhe-elämään. Huomenna matka jatkuu sitten vanhempieni luokse, jossa poika on viettänyt viimeiset pari viikkoa. Itä-Suomen kierrokselta palailemme kaupunkiin vasta pakon edessä, eli ensi keskiviikkona.

16 kommenttia:

 1. Ihanaa, että lääkärikin ymmärsi loman tarpeen. Tosin hieman huvitti tuo merkintä "lomalla" :-).

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää LOMAA! Mikä estää uimisen, jos haava on kokonaan kiinni, eikä tulehdusvaaraa ole? Luulisi juuri uintiliikkeiden olevan parasta jumppaa olkanivelelle. Keventäen ja soveltaen, tietty.
  Ihon palamista kannattaa tietysti varoa, mutta onhan niitä kertoimia. Kaikkea vastaan haraavana en antanut sädejaksonkaan saunomista estää. Asettelin pienen, viileän märän froteepyyhkeen sädealueen suojaksi löylyyn. Liruttelin pyyhkeelle ja kiukaalle viileää vettä ja saunominenkin tuntui mukavalta, tuli ihmisempi olo. Sinä tietysti teet niinkuin ohjeistetaan - kerronpahan muuten vain (hih). Syöpäkauheudessa pienikin "minä päätän itse" irtiotto tuntuu voitolta.
  Nauti, rentoudu, unohda - niin paljon kuin voit!

  VastaaPoista
 3. Oikein mukavaa Itä-Suomen -kierrosta. Mekin aina toisinaan teemme sellaisen. Kivaa seutua!

  VastaaPoista
 4. ylläolevan tapaan olen ilmeisen hankala potilas ollut;) ja noudattanut tervettä maalaisjärkeäni..(ja haavahoidon asiantuntija osaamistani) ja saunoin koko sädejakson ajan. Toki sädetetyn puolen pidin myös kostean pyyhkeen alla kuten rk.

  Uimaan voi kyllä mennä jos kaikki reiät on ummessa mitä ropasta löytyy(siis ne haavahommat). Aurinkoa varten samat ohjeet kun yllä..käräytin kyllä typeryyttäni nahkani viime kesänä pari kertaa, mutta eipä siitä sen kummempaa kuin rasvausta rasvauksen perään:). Jokainen toki tekee niinkuin itse tuntuu ja niihin ohjeisiin nojautuen mitä hoitavalta taholta saa, mutta pitää aina muistaa kysyä MIKSI joku rajoite on ja sitten miettiä onko perustelu järkevä:) Oikein ihanaa lomaa sinulle ja onnittelut edellisen teksin hyvistä tuloksista:)!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille lomatoivotuksista. :)

  Tintin, niin kuin olen aikaisemminkin todennut, kyllä tää sairastaminen melkein työstä käy... tai ei ainakaan ole huvia, vapaa-aikakin on välillä vähän kyseenalainen käsite.

  rk, kiitos saunomisvinkeistä, saatanpa noita soveltaa. ;) Ja aurinkovoide, tietenkin... (huomaatteko kuka ei sitä kotimaassa yleensä käytä)

  Kiara, äidin lihapatojen ääreen tässä ollaan matkalla. Ja kun sattui vielä näin kauniit ilmat, joku järvenranta varmaankin kutsuu.

  Nina, eipä siis muuta kuin uimaan, ei noista rei'istä ole mitään tullut ainakaan eilen, ei edes toissapäivän punktioreiästä.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut loistavista patologin uutisista ! Aivan mahtavalta kuulosti !

  Itä-Suomessa on kaunista, muistan Joensuun reissulta mahtavan kauniit tien pientareet, kukkia täynnänsä tähän aikaan. Automatkoillakin oli siis yllin kyllin kaunista katseltavaa järvimaisemien lisäksi. Nautinnollista lomaa !

  VastaaPoista
 7. betty, kiitos. Loma sai tosin vähän suunnittelemattoman käänteen kun auto laukesi (taas vaihteeksi) tänään uimarannalta palatessa, saa nähdä joudummeko keskeyttämään turneen ja tulemaan VR:n kyydillä kotiin. :/ Se tarkoittaisi myös mökkiviikon peruuntumista. Harmittaa. Jos olisi enemmän rahaa, kävelisin maanantaina autokauppaan.

  VastaaPoista
 8. No voi itku, penteleen rakkine ei saa pilata lomaasi... toivottavasti älyää korjaantua !

  VastaaPoista
 9. Kiva, että pääsit lomailemaan ja todella harmillista, että auto yrittää torpedoita lomailua.

  VastaaPoista
 10. toi rk:n lausahdus "minä päätän itse" ja Nauti, rentoudu ja unohda !
  Todella hyvät ! Aina kun vaan mahis NAUTI, RENTOUDU JA UNOHDA, siinä se filosofinen totuus lyhykäisyydessään. Poistan päästäni säännöllisesti ikäviä ajatuksia. Iltaisin pyrin rentouttamaan itseni syvään hengityksillä. On nautittava ihan kaikista mahdollisista pienistä asioista.
  Samplerin auto - onneksi on VR olemassa ; )
  MUKAVAA "LOMAA" - ainakin nyt on kesä helteineen kaikkineen ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 11. Kitsune, miten olisi ohut silkkihuivi suojaksi auringolta? Tai ohuenohuesta langasta neulottu/virkattu huivi?

  VastaaPoista
 12. No niin, autoasiat saatiin järjestymään ja matka jatkuu tänään vain päivää myöhemmin kuin alkujaan oli aikomus, huomisiltana palailemme kaupunkiin. Uimarantareissut tosin saivat sitten jäädä kun tähän autoasiaan meni aikaa.

  pirtsikka, rentoutuminen - sen kun vielä oppisi. Ryhtini on jo tuon leikkauksen seurauksena mennyt ihan kieroon kun kiristää, jumittaa ja puristaa ja huomaamattani kuljen kumarassa ja kyttyräselkäisenä kuin Notre Damen kellonsoittaja.

  Kissaemo, näillä helteillä (varjossa 31 astetta) ei kyllä tee mieli ohuintakaan huivia kietoa kaulaansa. Tosin eipä tee mieli olla auringossakaan!

  VastaaPoista
 13. Voi vitsi Kitsune - mulla on kans aikuisen oikeesti ollut Quasimodo mielessä, kun itteäni tutkiskelen. Olin tänään siinä luustokartoituksessa ja taas laskemista kolmeen sisään- ja uloshengittäessä, siinä sitä rentoutumisen yritystä. Illalla nukkumaan mennessäni ristin kädet ja rukoilen iltarukouksen ja taas kolmeen/neljään laskien seuraan hengitystä ja yritän nukkua rennosti ; ) just niin vaikeeta, miltä kuulostaakin eli ihan työstä käy.
  Ensi maanantaina saan tietää tulokset luistani ja saan taas cefiä (viimeisen - jihhuu). Lähdemme veneilemään "lomalle". Loppuviikon olen ajatellut olla "terve", jos vaan suinkin mahis.
  Hyviä lomia Kitsune myös teille ja porukoille !
  pirtsikka

  VastaaPoista
 14. pirtsikka, peukkuja luukartan tuloksiin ja hyvää tervettä veneilyloppuviikkoa! Meidän perhe palaa tänään pikavisiitille kaupunkiin, huomenna taas sairasarkea eli punktio, fysioterapia ja sädehoidon suunnittelu osa II.

  VastaaPoista
 15. Tuli puukkoja niskaan. Veneestä hajosi joku letku ja nyt tulee konehuoneeseen vettä. Meidän vene on 27 vuotta vanha ja nyt sitten kehtasi "räjähtää". Rakas siippa yrittää saada korjaajan ... suap kattoo.
  Leivon helteestä huolimatta pullaa spelttijauhoista - kylläkin vaan 2,5 dl:n taikinan ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 16. Voihan nenä pirtsikka :( meiltä hajosi auto ja teiltä vene... Toivottavasti saatte korjaajan ja pääsette veneilemään.

  VastaaPoista