keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Sädehoidossa

Nyt on sitten ensimmäinen sädehoitokin koettu. Näistä tähänastisista hoidoista se meni kyllä helpoimmalla. Ei muuta kuin yläosa paljaaksi ja lavetille pötkölleen. Hoitajat hoitivat tarkemman kohdistuksen lasersäteiden avulla. Toinen piirsi vielä sinisellä tussilla rintaani jonkin aluerajauksen, ja sitten hoitajat poistuivat huoneesta ja pantiin kone käyntiin. Ainoa tehtäväni oli pysyä liikkumatta kun kone aikansa naksutteli ja kääntyili. Viimeistä satsia varten hoitajat kävivät lisäämässä koneeseen 'telineitä', jonkinmoisia lisäosia siis, ja ylävatsani päälle laitettiin suojaksi geelipeitto.

Hoidon jälkeen röntgenhoitaja esitteli tarkemmin mistä hoidossa on kyse. Saan kahdenlaisia säteitä neljälle eri alueelle. Fotoneita annetaan soliskuoppaan, rintalastan viereen ja rintakehän yläosaan sekä kainalon puolelle. Sille kohtaa rinnan alueella missä keuhkot ovat annetaan elektroneja, koska ne eivät läpäise kudoksia yhtä syvälle kuin fotonit, eikä niiden näin ollen pitäisi vahingoittaa keuhkoja. Näiden neljän alueen saama säteilyannos on yhteensä 2 Gy jokaisella hoitokerralla, jolloin kokonaisannokseksi hoidon loppuun mennessä tulee 50 Gy. Sovimme myös hoitoajat. Koska sädetyskoneella on välillä huoltopäiviä, viimeiseksi hoitopäiväksi tulee 1.9.

Kun varsinaiset sädehoitoon liittyvät asiat oli saatu käsiteltyä, otin puheeksi röntgenhoitajan kanssa myös ne viime aikoina kiusanneet nivelkivut sekä vanhan vaivani, ajoittain vasemmassa kyljessä alimman kylkiluun tietämillä tuntuvan aristuksen, joka on palannut tuntoaistin myötä. Röntgenhoitaja pyysi paikalle toisenkin hoitajan, joka kyseli kivuista tarkemmin. Hän arveli nivelkipujen voivan olla sytostaattien seurausta ja kyljen aristusten olevan hermoperäistä, mutta huoleni viedään nyt joka tapauksessa sädehoitolääkärin harkittaviksi ja huomenna saan kuulla, mitä lääkäri sanoi.

Sitä ennen menemme kuitenkin viettämään rentouttavan päivän uimarannalla. Täällä nimittäin useimmat sädehoitoajat ovat ilta-aikaan, joten minunkin ajoistani pääosa on kello neljän jälkeen ja huomenna minua kaivataan Meilahdessa vasta puoli kuudelta.

Lopuksi ajantasainen hiuskuva, vertailukohta kuukauden takaa löytyy täältä.

6 kommenttia:

 1. Hiukset kasvaa kohisten :) Ripset ja kulmatkin sulla näkyy. Perästä tullaan - niin karvojen kuin säteidenkin kanssa ;) Tänään sädehoidon suunnitteluun klo 10, joten aivan eri aikaan ollaan Meilahdessa..

  VastaaPoista
 2. Mieletöntä ! Onnittelut tummasta hiusväristä ! HYVÄ KUVA !
  Onneksi toi sädetys ei sitten ole kivuliasta. Siihen varmasti vaan kyllästyy sit joskus, kun on loppusuoralla. Hyvä, että kerroit tuntemuksistasi. Olen ite kans päättänyt kertoa aivan kaikesta, ei sitten myöhemmin ihmetytä.
  Ihanaa uimareissua ! Meillä sataa vettä kaatamalla.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 3. Ihana kuva - ihana tukka :) !!

  Nautinnollista uimareissua. Meillä voi melkein jo uida pihan lätäköissä..Mutta on tätä sadetta odotettukin kun edellisestä vierähti 5 vkoa..

  Hahtis

  VastaaPoista
 4. Siitä ne sädehoidot sitten lähti käyntiin. Voimia niihin, kuintenkin aika pitkä rupeama edessä.

  Kiva sänki! Eikö olekin jo paljon "normaalimpi" olo, kun on edes vähän hiusta päässä.
  Mä ilmeisesti joudun viellä luopumaan sängestäni, mutta kiva kun tämän kuuman jakson on ollut vähän hiusta päässä, kun olen huivit hyljännyt kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Hei Kitsune!
  Sädehoidon viimeisenä päivänä oli lääkärin ja sh:n vastaanotot. Silloin sain nuo seuraavat ajat verikokeisiin ja lääkärin vastaanotolle syöpäpolille
  Pikku Pirulainen

  VastaaPoista
 6. Tee, jahas, se on sitten seuraava hoitovaihe edessä sullakin. :)

  pirtsikka, hiukset mulla oli ennestäänkin melko tummat, omasta mielestäni väri tai hiuslaatu ei ole oleellisesti muuttunut.

  Rasittavinta sädetyksessä on varmaan se kun pitää ravata sairaalassa joka ainoa arkipäivä. Ja sitten on varmaan vähän kurjaa kun iho alkaa kärsiä.

  Hahtis, kiitos kuva- ja tukkakehuista. Ei tekisi sade pahaa täälläkään, varsinkaan meidän puutarhapalstalle. Jos ei vettä kuulu, huomenna täytyy taas mennä kastelemaan.

  Adelhaid, kieltämättä on heti 'normaalimpi' olo kun on vähänkin tukkaa, ja tunnen olevani jotenkin enemmän oma itseni, vaikka eroa aiempaan hiusten pituuteen on varmaan ainakin 30 cm. :D

  Pikku Pirulainen, kiitos tiedosta, mullakin on lääkäri vikana sädehoitopäivänä, joten ehkäpä silloin jatkosta jotain selviää, tai ainakin pian sen jälkeen tulee kirjettä kotiin.

  VastaaPoista