tiistai 18. tammikuuta 2011

Toinen elämä

Olen tässä mietiskellyt, onko tällä blogilla enää tarkoitusta, nyt kun syöpähoidot ovat (kopkop!) ohitse. Tuntuu hiukan hassulta kirjoittaa tänne siitä, kuinka hankala on löytää sopivia farkkuja, kun on vuotta aikaisemmin kirjoitellut sytostaattihoidoista. Jokapäiväisen elämän ongelmat ovat palanneet triviaaleiksi - onneksi. Syöpä ei tehnyt minusta mitään Pollyannaa, joka sovituskopissa tuskaillessaan muistaisi olla onnellinen siitä että saa sentään tuskailla sovituskopissa, koska voisivathan asiat huonomminkin olla. Oma kroppa ei ole silmissäni sen kauniimpi syöpähoidot kestettyään eivätkä sovituskopin peilit yhtään sen armeliaampia kuin ennenkään.

Ensi maanantaina menen näillä näkymin viimeiseen tapaamiseen psykiatrin kanssa, ja suljen sitten senkin luvun syöpähoidoista. Tuskinpa millekään jatkoterapialle on hänenkään mielestään tarvetta, eiköhän sairauden aiheuttama kriisi ole nyt takana päin. Toisaalta mieli työstää asioita edelleen, niin kuin hiljattain näkemästäni unesta huomasin. Unessa olin syöpäklinikalla, joka oli todellistakin sokkeloisempi, ja minulla oli vuoronumerot peräti kolmeen eri tutkimukseen. En edes oikein tiennyt mitä epäiltiin, mutta aivan kunnossa eivät asiat olleet. Kuljin ahdistuneena ympäri sairaalaa etsimässä paikkoja joihin minun piti mennä, löytämättä kuitenkaan koskaan perille. Helpotukseni oli melkoinen kun heräsin ja muistin, että minähän sain kontrollista puhtaat paperit. 

Kontrollitulosten jälkeen kirjoitin, että tuntui kuin olisin saanut elämäni takaisin. Se ei ehkä ollut aivan täsmällisesti ilmaistu, sillä en saanut takaisin sitä entistä, joka oli ennen syöpää. Tai ehkä elämä on sama, mutta minä olen muuttunut. En tullut uskoon tai kokenut mitään muutakaan maailmankuvan mullistusta, enkä ole alkanut panna kaikkea elämässäni uusiksi - työ, perhe ja harrastukset ovat samat kuin ennenkin. En vieläkään tunne, että tällä kaikella olisi ollut jokin korkeampi tarkoitus. Mutta jokin vielä määrittelemätön on perustavanlaatuisesti toisin.

Jatkossa kirjoittelen tänne satunnaisesti tästä "toisesta elämästäni" - ja tietysti myös niistä syöpärintaman kuulumisista, silloin kun ne tulevat ajankohtaisiksi kontrollien myötä.

Jotkin ympyrät sulkeutuvat. Huomenna menen tanssitunnille, ensimmäistä kertaa vuoteen.

5 kommenttia:

 1. Hyvä, että menet tanssitunnille !!! Jatketaan tätä toista elämää ; )
  Kaikkea hyvää ja pullan tuoksua ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 2. Kuulosti niin terveeltä kirjoitukselta ja vain reilu vuosi koko kauheuden alkamisesta. Onneksi ihmisellä on vahva kyky toipua ja parantua. Perhe, työ, laulu- ja tanssiharrastukset ottavat vähitellen kropassa ja mielessä sairauden paikan. Se itämainen tanssi varmaan toimii lempeän jumpan tavoin, kun se on niin kokovartaloliikuntaa. (Olen harrastanut itsekin pitkään, en enää.) Toinen lempeä jumpan tapainen laji on Tai-ji.

  Voi hyvin ja nauti toisesta elämästäsi! Mukava olisi tosiaan lukea niitä väliraportteja aika ajoin.

  VastaaPoista
 3. Hienoa jipii, hyvähyvä. Kiva että kirjoitat vähemmän jatkossa :)

  Ja mitä tulee pollyannoitumiseen, ehkä jollain se käykin niin, mutta minä uskon, että ihminen on juuri se mikä on, vaikka minkälaisen mankelin läpi kulkeutuisi. Siitäkin huolimatta. Pieniä vivahde-eroja voi tulla, mutta pohjimmiltaan kuitenkin sitä on oma itsensä.

  VastaaPoista
 4. pirtsikka, pitäisi varmaan pistää mies leipomaan pullaa että saisi sitä tuoksua - minä en nimittäin osaa. ;)

  rk, ihmisen mieli on ihmeellinen kapistus. Ensimmäinen tanssitunti on takana, ja olo on hyvä. Kaikenlaista jumia kropassa on, mutta eivätköhän ne siitä ala vähitellen aueta. Vähemmän kuitenkin kuin pelkäsin. Olen tyytyväinen että menin.

  Kiara, jaa että eihän näitä jorinoita olisi enää jaksanutkaan? :D Niin, niinpä kai se on, että ainakin tässä iässä se peruspersoonallisuus on jo sillä lailla valmis ettei se enää suuresti muutu. Tällä täytyy siis tulla toimeen...

  VastaaPoista
 5. Kiitokset "säteilykukasta" ja hieno hommahan se on, että ongelmat on taas farkkutasolla ;) Kaikkea hyvää toiseen elämääsi ♥ Keväämmällä olis kiva keksiä joku pääkaupunkiseutulaisten yhteinen retki tms. Kaikki muutkin olisivat tietenkin tervetulleita :)

  VastaaPoista