tiistai 26. tammikuuta 2010

Tanssien kohti hoitoja

Tänään aloitin päivän itämaisessa tanssissa. Olen harrastanut sitä nyt muutaman vuoden, vaikka harrastus onkin välillä ollut katkolla lapsen saamisen tai työkiireiden takia. Minulla on kaksi vasenta jalkaa, joten tanssin vaatima kehonhallinta ei tule mitenkään luonnostaan, mutta uskallan kuitenkin väittää vähän edistyneenikin. Lisäksi tanssi pitää paljon tietokoneella istuvan ihmisen selän ja hartiat kunnossa hauskemmalla tavalla kuin joku jumppa. Alkujaan ajattelin joutuvani jättämään tanssimiset tältä keväältä, mutta nyt kun leikkausta ei pukkaakaan päälle, kysyin lääkärin mielipidettä ja sain vihreää valoa jatkaa harrastustani jos ja kun jaksan. Tammikuun ensimmäiset tunnit jäivät minulta töiden ja tutkimusten takia väliin, ja tänään oli näin olleen ensimmäinen tanssitunti patin löytymisen jälkeen. Huomasin että koko vasen puoli kroppaani oli kuin jäässä, todella kankea ja vaikea saada liikkumaan. Luulen että olen alitajuisesti jännittänyt lihaksiani, ikään kuin käpertynyt sairaan rintani ympärille. Sen lisäksi, kuinka hyvää tanssi venyttelyineen teki lihaksille, se teki hyvää myös mielelle.

Huomenna on sitten ensimmäinen sytostaattihoito, johon valmistautumisen aloitan tänä iltana ottamalla kourallisen kortisonitabletteja. Jokaisen sytostaattihoidon yhteydessä syödään kolmen vuorokauden kortisonikuuri, ja annokset ovat isoja, viisi tablettia kerrallaan n. 12 tunnin välein. Se voi kuulemma aiheuttaa hyperaktiivisuutta, joten tarmonpuuskaa odotellessa. Kortisonikuurin loputtua on sitten odotettavissa aivan yhtä määrätön väsymys. Ja tietenkin ne kaikki muut sivuoireet, kolotukset, turvotukset, makuhäiriöt... ja se hiusten lähtö.

Varasin kampaajan tänään, ja sain ajan maanantaille. Uutta lyhyttä tukkaani en ehdi pitkään kantaa, mutta haluan kuitenkin tehdä tämän, vaikka sitä voisikin pitää rahan tuhlauksena. Ehkä tunnen jollakin tavalla hallitsevani tilanteen, kun annan leikata hiukseni pois ennen kuin ne tippuisivat hoitojen seurauksena omia aikojaan. Jos tästä tilanteesta haluaa jotakin positiivista löytää, muukin ihokarvoitus kuulemma harvenee, joten kenties saan lopettaa sheivaamisen seuraaviksi kuukausiksi.

Tajusin myös näin jälkijunassa, että hiusten lähtö tekee sairauden näkyväksi kaikille niillekin, joille en ole siitä vielä kertonut - esimerkiksi tanssiryhmälle ja opiskelijoille. Niin että taidan päätyä syöpämannekiiniksi joka tapauksessa, ellen halua teljetä itseäni neljän seinän sisälle.

3 kommenttia:

  1. Hei,
    Tosi mukava päätös, että päätit jatkaa tanssia, kiva! Sellainen tuli mieleeni, että voithan jatkossa pitää tanssitunneilla peruukkia ja vaikka pientä huivia? Itse olin huivi-ihminen, peruukki ei ollut mieleeni, mutta useimmat siitä kyllä tykkäävät. Hiusten lähtö on naiselle kova paikka, sitä ei käy kieltäminen. Mutta hyvä että on hieman aikaa työstää asiaa etukäteen. Ja kuten itsekin kerroit, onhan sitä myös hyviä puolia: pesu on mahdottoman helppoa, sampoissa ja hoitoaineissa säästyy, ei parturimaksuja...

    Kortisoni myös harmi vaan valvottaa yöllä. Mutta muutama päivä vain, onneksi se on niin lyhyt jakso kuitenkin kortisonipilleripeliä.

    Muuten, oletko jo lakannut kynnet huomiseksi? Sanotaan, että lakka suojaa kynsiä, muista myös varpaankynnet : ) Erityisesti Taxotere olisi muistaakseni kynsille huonoa.

    Tsemppiä huomiselle !!!!

    VastaaPoista
  2. Hei,
    Kiva kuulla että kävit tanssitunnilla, jatka harrastusta aina kun vain jaksat. Siellä se jos mikä pitää mielen virkeenä.

    Itse välillä valvoin tosi paljon kortisoonin voimalla tai vastaavasti nukuin.

    Kotiin varasin sytokuurin ajaksi sipsejä, kokista ja suklaata sekä piimää. Nämä maistuivat melkein aidoilta. Sekä kylmät viinirypäleet.
    Tsemppia huomiseen!!

    Terkuin Jaana

    ps. olen itse kirjoitellut www.aprillipila.blogit.fi

    VastaaPoista
  3. betty, en itsekään tunne peruukkia jotenkin omaksi jutukseni, ja kyllähän pitkien hiusten vaihtuminen ensin poikatukkaan ja sitten takaisin pitkään - tai huiviin - varmaan huomataan. Mutta en oikeastaan välitä. Ainoastaan hiukan väsyttää ajatus että kaikki alkaisivat kysellä voinnistani.

    jaana, olenkin käynyt blogiasi lueksimassa. Löysin linkin palstalta. Olen vielä niin noviisi tämän sairauden kanssa, etten ole paljon pitänyt itsestäni ääntä.

    Ja kiitos tsempeistä teille molemmille!

    VastaaPoista