tiistai 3. elokuuta 2010

Turvotusta

No niin, nyt se sitten alkoi. Tänä aamuna huomasin että kellon ranneke, joka normaalisti on hiukan väljä, hädin tuskin yltää kiinni. Päästyäni fyssarin luokse kerroin tästä ensi töikseni, ja fyssari mittaili molemmat käsivarteni monesta kohtaa. Vasemmassa oli paksuutta 0,5-1 cm enemmän kuin oikeassa, mutta ottaen huomioon että olen oikeakätinen ja näin ollen oikea käsi on todennäköisesti normaalioloissa se paksumpi, turvotusta voi olla hiukan enemmän kuin miltä mittojen perusteella näyttää. Tukihiha päätettiin minulle hankkia saman tien. Torstaina menen Soleukseen mittailtavaksi sopivankokoisen hihan tilaamista varten. Maksu hoituu onneksi maksusitoumuksella. 

Itse en kuulemma pysty turvotukselle mitään tekemään. Lisää jumppaohjeitakaan en saanut, tässä vaiheessa kun leikkauksesta ei ole vielä kovin kauan ja sädehoidot ovat meneillään en fysioterapeutin mukaan voi tehdä sen kummempia jumppia kuin mihin olen jo ohjeet saanut.

21 kommenttia:

 1. Ok Kitsune eli taas saamme kuulla "ettemme voi asialle mitään tehdä". Toi on se lause, mitä eniten kavahdan. Mitään ei voi tehdä, muuta kuin yrittää sietää kaikki sivuvaikutukset, mitä eteen tulee. Olen kaiketi ite ollut niin laiska, ettei turvotusta ole vielä tullut. Kerro sitten hihasta, kun sen saat. Mites muuten toi lymfahieronta, eiks se myös auttais turvotukseen?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 2. Kitsune. Toivon kovasti että saat käsiisi lääkärin, joka ymmärtää lymfan tärkeyden juuri tuossa hetkessä kun turvotusta alkaa tulemaan. Silloin lymfalla on parhaat vaikutukset. Ja lymfaa voi antaa sädehoidon aikana. Mitään estettä ei ole. Turvotukseen pitää päästä käsiksi heti, koska luultua on että turvotus on nestettä, mutta totuudessa se on hyvin hyytelömäistä. turvotushan johtuu siitä että ("maallikon sanoin") lymfakierrosta puuttuu painetta. Eli ihmisen oma lymfakierto ei jaksa pumpata kaikkea nestettä eteenpäin vaan osa päätyy kudoksen ja ihon väliin. Tästä aiheesta on käyty niin monet keskustelut mm.tuolla rintasyöpäyhdistyksen sivuilla. Suurin osa kertoo miten "lymfasta ei ole mitään hyötyä", mutta itse lymfaterapeuttina olen 110%:sti toista mieltä. Lymfa on turvotukseen ainoa käypähoito. Se on tutkittu juttu. Ja auttaa :)

  -saarnaava Hahtis-

  VastaaPoista
 3. pirtsikka, tämä käden turpoaminen on kyllä se mitä olen juuri eniten pelännyt koko ajan. :( Koska jos se pahaksi äityy, se voi viedä multa työkyvyn, tai ainakin mahdollisuuden kenttätyöhön, mikä on kannaltani melkein sama asia.

  Hahtis, olen käynyt fysioterapeutilla kerran viikossa heti leikkausta seuraavasta viikosta asti käsittääkseni juuri lymfahieronnassa, mutta sädehoidon alkaminen on nyt selvästi pahentanut käden tilaa. :(

  VastaaPoista
 4. JOS mahdollista, lymfahierontaa pitäisi saada 3-5 krt / vko muutaman viikon ajan silloin kun turvotus selvästi alkaa lisääntyä. Kerta viikossa ei riitä. Ja jumppari kyllä tietää sen !! Mutta kun kaikki jumpparit eivät ollenkaan arvosta (ymmärrä?) lymfan merkitystä. Kysy onko ko. jumppari myös lymfaterapeutti, sillä sairaaloista löytyy myös omat lymfaterapeutit. Taas nousee oikein savu korvista, sillä SINUN KUULUU SAADA LYMFAA, sinulla on siihen oikeus ja miksi pirussa sitä ei voi sairaalan henkilökunta käsittää että siinä on koko ihmisen tulevaisuus (mm. työ) samassa kupissa. ARGH >:(

  Helsingissä Von Smitten on kirurgina vienyt paljon lymfa-asiaa eteenpäin. Hän on hoksannut sen, mitä turvotus aiheuttaa rintsareille ja että aikaisella hoidolla sen syntyyn voidaan eniten vaikuttaa.

  Sädehoito on turvotuksen kannalta se pahin. Kun kainalosta on viety solmukkeita, nestekierto siellä heikkenee. Keho muodostaa uusia hiusimusuonia hyvinkin nopsaan lisää ja nestekierto normalisoituu (neste löytää uusia kulkureittejä), MUTTA..kun sädehoitoa annetaan juuri näihin jäljelläoleviin solmukkeisiin, niin nestekiertoa häiritään taas ja silloin syntyy turvotusta.

  Olen tehnyt rintasyöpäyhd.sivuille lymfajumpan. Kurkkaa myös sitä ja katso onko erilaisia ohjeita kuin mitä olet saanut jumpparilta. Ja hyvä nestekierron kotikonsti on myös tennispallon puristelu. Kun katsot telkkaria, puristele samalla tennispalloa. Se on sopiva vastukseltaan ja siinä syntyvä pumppausliike lisää lymfapumpunkin aktiivisuutta. Jos mahdollista, uinti on yksi parhaita. Tai käden vedessä heiluttelu. Vesi tuo käteen ulkopuolelta hyvän paineen, eli taas aktivoi sitä lymfapumppua. Ja vielä kaikki kiristävät vaatteet kannattaa nyt hylätä. Ettei mikään häiritse puristuksellaan sitä lisää. Nyt tsemppiä ja jos mitenkään voin auttaa (ohjeet tms.) niin älä arkaile pyytää. Tämä on NIIN tärkeä juttu!!!

  -Hahtis-

  VastaaPoista
 5. Tuokin vielä - ...kele, sädetys viimeistelee sen mikä leikkauksessa vielä jäi tuhoamatta. Tässä menee ihan sanattomaksi näiden ns. hoitojen kanssa. Eikä muuta voi kuin alistua.
  Näin kiukuttelin omistakin hoidoistani psykiatrille, joka ei osannut hänkään muuta sanoa kuin että kovan taudin hoidossa joudutaan suostumaan isompiin hoitoriskeihin.
  Hiha ja lymfahieronta varmaan auttavat, uskotaan näin - kunhan eivät sitten ala pihtaamaan sen lymfaterapian saamista.
  Tahdonvoimaa sinulle - älä alistu!

  VastaaPoista
 6. Hahtis, kiitos vinkeistä, eipä tuollaisia jumppaohjeita ole sairaalasta annettu. Ensi kerralla tapaan eri fysioterapeutin niin kysyn sitten vielä häneltä tuosta lymfaterapiasta.

  rk, kieltämättä välillä huonoina hetkinä tulee sellainen olo että olisi sittenkin joutanut mennä vaan... Ja se psykiatrikäyntikin siirtyi hamaan tulevaisuuteen, ei ole kuulemma lääkäri perjantaina paikalla ja uusi aika tulee joskus postissa.

  VastaaPoista
 7. Huh, toivottavasti saat tuota lymfa-hierontaa ja apua turvotukseen. Hahtiksella näyttää olevan tietoa kovasti asiasta. Näiden blogien kautta oppii paljon näemmä. Minäkin olen osannut keskustella syöpää sairastaneen ystävän kanssa "asiantuntevammin".

  Tsempitys Kitsune!

  VastaaPoista
 8. No voi, pidetään peukkuja että olisi vain tilapäinen häiriö ja menisi ohitse. Itekin oon pelännyt tuota limppukättä. Sen verran voit tehdä myös itse, että et tee mitään kovin raskasta. Urheilusuoritukset kädellä myöhemmäksi (ja jotkut jää niistä historiaan, kuten mulla se kirveenheiluttelu, jota en kyllä kaipaakaan).

  Pitääkin käydä niitä jumppaohjeita kurkkimassa myös, kiitos vinkeistä. Tämä on myös aika tietopaketti tämä sinun blogisi !

  Pidän peukkuja että on tilapäinen häiriö !

  VastaaPoista
 9. itse sain lymfaterapiaa ja kun äitiyslomalle jäi tämä fysioterapeutti päädyin pyytelemään lymfahiaa joka hetimmiten minulle tilattiinkin. Siihen sopeutumiseen meni aikaa kun koen sen vieläkin hankalana käyttää lähinnä kiinnityssysteemin takia, sitä ei ole tällaiselle työtätekevälle ihmiselle tarkoitettu;) noh..uusi hia haussa ja itse olen sen jo valinnutkin mutta "hidas" kuntohoitaja ja byrokratia hieman takkuaa asiaa vielä. Työkseni käännän, väännän ja kurottelen letkuja..ja joudun pesemään käsiäni moneen kertaan, siksi esim hankittu kämmenen alueen "kynsikäs" ei ole käytössäni työpäivinä, koitan muistaa käyttää sitä muulloin koska kun käytän pelkkää hiaa...turpoaa kämmenselkä, mutta silti asian kanssa olen oppinut jotensakkin elämään..tosin...täytyy näin naisellisen turhantärkeänä ihmisenä;) todeta, että melkosen kamala romantiikantyrmääjä on kyllä tuo hiakammotukseni...mutta silti niin tuiki tärkeä..henkinen sopeutuminen vielä siis työn alla täällä päin:) Koitahan jaksaa sädejaksot ja muista rasvailla ihoa. Sinniä hoidon loppumiseen myös..silloin sitä vasta pääkoppa kovilla onkin kun kaikki loppuu...ei uskoisi. Kesälomaterkut täältä joutenolon lomasta:)

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti saat vaadittua itsellesi heti ne tarvittavat lymfat, sen yhden per viikko sijaan! Pitääkin hankkia uusia tennispalloja - tai edes stressipalloja..

  Täällä olo vielä aika vaihteleva - jotain saan aina välillä syötyä, mutta sitten taas vatsaa vääntää ja hajut tekee pahaa :/ Ilmoittelen sulle tekstarilla, ellen huomenna mene "nuoriso-osaston" tapaamiseen. En viitsi lähteä ravinteliin, ellen voi olla edes suht varma siitä, että ruoka tulee syödyksi, jos se vaan on kelvollista..

  VastaaPoista
 11. Harmin harmi harmi!

  Jumppaa, lymfahierontaa ja hihaa minäkin olisin suositellut. Kiva, että meillä on ringissä asiantuntijoita. Muistelen, että rintasyöpäyhdistyksen tuki-illassa (siinä ainokaisessa missä olen käynyt) muistutettiin jotain siitä maksuasiasta, eli lähete piti osata vaatia kuntoutuksellisena tms, jolloin omavastuuosuus jäi todella minimaaliseksi. Toivottavasti sinä olet saanut tarkempaa tietoa.

  VastaaPoista
 12. Hahtis, tää tyhmä ei kyllä oikein tajunnut kaikkia niitä jumppaohjeiden liikkeitä miten ne pitäisi tehdä...

  Kiara, joo, kyllähän tässä puoliväkisinkin kaikenlaista uutta oppii.

  betty, ikkunanpesut sun muut olen ihan suosiolla unohtanutkin, eivät kuulu suosikkipuuhiini. Se sen sijaan harmittaa että kaiketi soutaakaan ei nyt pitäisi... ollaan vkonlopuksi mökille menossa.

  Nina, täytyykö sitä hihaa ihan kokoajan pitää..? (ei tuu kyllä kauppoja, ei)

  Tee, kiva jos ilmoittelet. Toivottavasti vointi paranee.

  tiina, mulle ainakin fyssari sanoi että itse ei tarvitse maksaa mitään, HUS maksaa.

  VastaaPoista
 13. vielä tosta hiasta:) pitäisi pitää tieten säännöllisesti...ei vaan pysty ainakaan tää turpoilija:) mutta huomaan itse, että mitä säännöllisemmin pitää aamusta alkaen..sen parempi tunnottomuuden ja pinta-arkuuden osalta elämäni on...mutta hah...Italian reissuni aikana en pitänyt kertaakaan päiväsaikaan..muutamana iltana hetken. Silti pärjäsin melko mukavasti.Tuo taitaa olla yksilöllistä..oma turvotukseni ei ole niin rajun isoa kuin joillakin..siksi tieten pärjäsin näinkin...kokeilin yöaikaan pitämistä..ja päivisin en..höh..ihan mahotonta meikäläiselle mutta yhden kaverin sanoin..kaikkeen tottuu..paitsi jääpuikkoon takapuolessa:) äläkä heti koitakkaan pitää koko päivää..totuttele rauhassa:) Niin ja oma lymfani omavastuu oli 7.50 eli sarjahoitomaksun verran..ehdin saada sitä muistaakseni 20 kertaa ennen fyssarin äippälomaa...meidän tk:n fysioterapiasta soittelivat peräänkin ja suosittelivat jatkoa(ostopalveluna siis yksityiseltä meidän lymfa)mutta yksinkertaisesti en koe omaan elämääni nyt mahtuvan useamman tunnin reissua kerran-pari viikossa naapurikaupunkiin josta tuota lymfaa saisi...katsotaan jos tilanne huononee, sitten saatan motivoitua.nyt pärjää tuolla hialla...

  VastaaPoista
 14. Nina, juu, ei sovi mullakaan oikein kuvioihin pitää mitään hihaa koko ajan - puhumattakaan miten kamalalta se varmaan tuntuu kun lämmintä on taas se melkein 30 astetta. Mutta toisaalta pakko kai ottaa lusikka - tai hiha - kauniiseen käteen jos sille turvotusta pystyy ehkäisemään.

  Tänään ei nimittäin mennyt enää kellon ranneke kiinni ollenkaan. :(

  Tosin turvotusta on muuallakin, johtuu varmaan taas näistä kohonneista lämpötiloista, painokin on noussut kilolla alkuviikosta.

  VastaaPoista
 15. Voih. Ne on hyvin yksinkertaisia liikkeitä, mutta kun on niin pirun vaikea selittää..Mites tätä ratkastaisiin. Hmm..Laita mitä et hoksannut, niin mä koitan selittää lisää, jookos ? :)

  Ja se hiha..Valitettavasti sitä pitäisi pitää 24/7. Yöksi pienemmällä paineella ja päiväksi suuremmalla. Sen hihan tarkoitus on ylläpitää sitä painetta joka suonesta puuttuu ja se painehan puuttuu 24/7. Kamala ajatuskin, mutta..

  -Hahtis-

  VastaaPoista
 16. Hahtis, kohdat 4-6 eivät oikein auenneet.
  4. Miten kädet on rinnan edessä, kuinka ranteita venytetään taakse?
  5-6: Millä lailla kädet nostetaan rinnalle? Kämmenet rintaa vastenko? Edestä vai sivulta nostaen?
  Mun on aina ollut vaikea hahmottaa mitään liikkeitä edes näytettynä, saati kirjallisena.

  VastaaPoista
 17. Mulla on muuten sama ongelma ainakin kirjallisten ohjeiden kanssa. Kuvalliset hahmottuu paremmin. Odottelin sua "piipahdukselle" tänään ;)

  VastaaPoista
 18. Huomenta Naiset :)

  Mulla on aina ollut vaikea hahmottaa mitään ohjeita kirjallisena, oli ne sitten jumppaa tai vaikka virkkausta..Kuvalliset on niin paljon selkeämpiä. Mutta yritän nyt selventää kun tuo lymfajumppa on sellaista pientä pumppaavaa liikettä, niin ne ei ole mitään "perusliikkeitä". Eli kohta 4.)

  Liikkeen on tarkoitus pumpata kainalon aluetta eli kädet 90 asteen kulmaan rinnan eteen (kuin rintalihaslaitteessa:), peukalot osoittaa taaksepäin (kohti korvia). Työnnä kyynärpäitä eteenpäin ja samalla peukaloita taaksepäin. Saat hyvin pienen pumppaavan liikkeen aikaan.

  5.)Alkuasento sama eli kädet 90 asteen kulmassa. Työnnä kädet kohti kattoa venyttäen kylkiä ja kainaloa, tuo takaisin 90 asteen kulmaan. Toista hitaasti useita kertoja tehden liikkeestä jatkumo. Ihana venytys ihan kaikille, mutta varsinkin meille joilla kainalo ja kyljet "runneltuja".

  6.)Ja taas sama alkuasento. Kädet 90 asteen kulmaan, vie kädet kohti kattoa (kuin edelläkin) ja kun kädet ovet ylhäällä,avaa kämmen niin auki kuin saat (harita sormet erilleen toisistaan, purista käsi nyrkkiin, avaa niin auki kuin saat ja tuo alas. Toista useita kertoja tehden liikkeestä jatkumo. Eli muuten sama liike kuin edellinen mutta lisätään tuo kämmenen harittelu ja nyrkkiin puristelu.

  Toivottavasti vähän selvensi. Lymfapumpun takia on hyvin tärkeää muistaa että liikkeet on rauhallisia ja pumppaavia. Lisäksi aina pitäisi aktivoida koko käden alue alkaen kainalo, kyynärpää, ranne ja kämmen. Sama juttu jaloissa. Ensin nivuset, sitten polven alue, nilkat ja jalkaterä. Liikkeet on mietitty hyvin tarkkaan aktivoimaan kaikkia näitä alueita.

  Tsemppiä jumppailuun :)

  -Hahtis-

  VastaaPoista
 19. Kiitos Hahtikselle hyvistä jumppaohjeista!
  Mulle kävi kuten Kitsunelle, että olin hakoteillä, mutta toi vimppa ohjeistus selvensi. Ei muuta kuin jumppaamaan ; )
  Ei ainakaan mulle ole tosta vaan liikkeitä nuo lymfaliikkeet - tuntuu ihan raskaalta eli varmaan vaikuttaa hyvästi ; )
  Olin kuntosalilla ja saan ensi viikolla ohjelman. 2-3 kertaa viikossa riittää, ryhmäliikuntaa 1-2 kertaa ja saliliikuntaa 1-2 kertaa. Viimeksi olen käynyt kuntoilemassa maaliskuussa, kuukausi leikkauksen jälkeen. Hui sentään. Otin liikuntapäiväkirjan avuksi motivoimaan itseäni. Lääkärithän sanoivat LIIKU, LIIKU, LIIKU, lisää jonkin verran nesteilyä, mutta liikunta on tärkeää meidän sairaudessa. Tähän asti olen vain kävellyt ja jatkan kyllä kävelyä niin kauan kuin ilmat sallii. Katotaa,n kuinka käsi kestää ...
  pirtsikka

  VastaaPoista
 20. Tee, tuli muuta ohjelmaa siihen sädehoidon jälkeen.

  Hahtis, kiitos selvennyksistä, nyt uskoisin ymmärtäväni miten nuo liikkeet pitää tehdä. Kokeilinkin jumppaa jo toissailtana kun käsi oli todella turvoksissa, ja mielestäni sillä oli heti ihan silminnähtävä vaikutus.

  pirtsikka, joku kunnonkohotus tässä pitäisi itsekin aloittaa. Ajattelin kävelyä ja juoksua, mutta näillä polvilla ja lonkilla en taida vielä juosta mihinkään. :( Nyt kuitenkin mökille ja uimaan - se on ainakin hyvä liikuntamuoto jossa eivät nivelkivutkaan haittaa.

  VastaaPoista
 21. Niin Kitsune, ei meikäläisestä mihkään "tosi rutistukseen" ole. Ei mitenkään ! Mulla on kipuja vielä lonkissa ja nivelissä ja eilen kättä pakotti - oli niin kuin rasittuneen oloinen. Siinä sitten meni tovi stressipalloa rutistellessa. Ei tullut vielä kokeiltua tuota lymfajumppaa.
  Tähän viikkon mahtuu ainoastaan yksi kävelylenkki, mutta hyvä sekin ja viime viikonloppuna kastoin itseni meressä. Uimatissi kestää hyvin saunan.
  pirtsikka

  VastaaPoista