torstai 12. elokuuta 2010

Sädehoidot puolivälissä

Kaksi ja puoli viikkoa hoitoja takana, kaksi ja puoli viikkoa edessä. Iho on toistaiseksi kestänyt sädetyksen hyvin. Tosin rintakehään on ilmestynyt liuta pieniä luomia, joista ajattelin kysäistä maanantaina lääkäriltä. Arpi on aika äkäisen punainen, mutta arpikudoksen liikakasvua siinä ei vielä näy. Naistenklinikan kirurgi sanoikin jälkitarkastuksessa, että sädehoito voi ennaltaehkäistä sen kehittymistä.

Vasen käsi on minusta nyt aika hyvä: Olen käyttänyt hihaa (tosin en tänään) ja perusjumpan lisäksi Hahtiksen jumppaohjeita. Saa nähdä mitä fysioterapeutti sanoo huomisaamuna. Menen siis vaihteeksi heti aamusta sädetettäväksi ja sen päälle fyssarin möyhennettäväksi, ja sitten alkaa viikonloppuvapaa myös sairastamisen osalta.

Ensi viikon alussa palaan sairasarkeen oikein rytinällä, maanantaiaamuna on sädetys ja sen päälle se ylimääräinen lääkärikäynti (ja vaikka se onkin vain nivelkipujen takia, hiukkasen silti jännittää). Tiistaina vierähtää melkein puolet päivästä Meilahdessa psykiatrikäynnin ja sädetyksen merkeissä.

Bettyn silkkiunikot kukkivat palstalla, pojan niihin kohdistamasta puutarhuroinnista huolimatta. Sitkeitä sissejä.

21 kommenttia:

 1. Sellaisia luomia, vai kesakkojako olivat ilmestyi minunkin rinnuksiin sädetyksen aikana ja loppuvaiheessa arven päällä oli tummempi jälki kuin olisi silitysraudalla painettu polttomerkki. Tuo silitysraudan pohjakuva näkyy ihossa tummempana edelleen.

  Jaksamisia hoitorumbaan!

  VastaaPoista
 2. Kuinka nopeasti aika kuluukaan. Näin ulkopuolisen silmin ainakin. Tuo on tosi sitovaa kulkea päivittäin hoidoissa, jossain vaiheessahan sitä pitäisi ehtiä myös voimia kerätä.

  Tuttavani surruutti taksilla päivittäin sädehoidossa toista sataa kilometriä suuntaansa. Jotensakin hassua, kun itse toimenpide kesti "nanosekunnin" tai jotain sinnepäin. Olen miettinyt, miten ihmeessä siinä aikaa kuluttelee, ku surraa taksissa viisi viikkoa. Mutta hänellä tais olla mukavaa seuraakin. Toisaalta taksi haki kotiovelta, vei sairaalan ovelle, haki sieltä ja toi takaisin kotiovelle. Ei tarvinnut pähkätä bussiaikatauluja tms.

  Tsemppiä sinulle tosielle puoliskolle!

  VastaaPoista
 3. Onnittelut Kitsune - puolen matkan krouvi ; ) JIPPII !
  Kova urakka takana. Nyt nautit hyvistä fiiliksistä !
  Hyvät viikonloput
  pirtsikka

  VastaaPoista
 4. Puolivälin krouvissa on sitten lupa nauttia viikonlopusta. Ainakin tänne pohjoiseen on luvassa aurinkoa ja lämpöä, kesän ehkä viime henkäyksiä, syksy kun tulee sitten yleensä ihan kertarytinällä täällä. Tänäänkin paistaa, ja ajattelin siirtää silityssavottani tuonne etuterassille:)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kukat ovat yhtä sitkeitä kuin kasvattajansakin (tähän ei sitten kuvaa omistani!). Sinniä loppupuristukseen, se viimeinenkin kerta tulee vielä! Jaksaa - jaksaa! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Jei puoliväli! Toivottavasti sädehoidot sujuu hyvin loppuun asti!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Tilu, hoitaja juuri tänään kommentoi että punoittaa tuo iho jo minullakin, epäilemättä 'polttomerkki' tulee näkymään hoitojen jälkeen hyvän aikaa. Nyt on siis 13 kertaa takana ja 12 jäljellä.

  Kiara, tylsintä sädehoidossa onkin se sitovuus. Olisin halunnut aamuaikoja, niin olisi loppupäivät ollut vapaata, mutta toisin kävi - useimmat ajat ovat viiden maissa iltapäivällä. Epäilemättä kaikki muutkin haluavat aamuaikoja.

  pirtsikka, tarjoankin kaikille halukkaille juhlan kunniaksi kierroksen vapaavalintaista juomaa täällä puolimatkan krouvissa. :)

  tiina, toivomme kovasti että kesä vielä ensi viikon jaksaisi jatkua niin kuin nyt lupaavasti näyttää, meille kun on tulossa ulkomaaneläviä vieraaksi ensi viikon ajaksi ja olisi hauskaa että hekin ehtisivät vielä nauttia Suomen kesästä.

  rk, kalenteria katselin ja käytännössä jäljellä onkin vielä kolme viikkoa (neljä kertaa viikossa), kun Linac2:n huolto sattuu tuohon väliin ja vie päivän sekä ensi- että seuraavasta viikosta. Tuntuu pitkältä, mutta lyhyt aikahan tuo on koko tähänastiseen taipaleeseen verrattuna.

  Adelhaid, Kiitos toivotuksista, tämä sädetys taitaa olla aika läpihuutojuttu.

  VastaaPoista
 8. Kiva että jumppa auttaa :) !! Voi miten mä toivon että turvotus kävi vain näyttäytymässä ja häipyi ikiajoiksi. Niinkin olen kuullut monesti käyneen. Sille ISOT peukutukset!!!

  Joskus kun mun äiti sain sädehoitoa, hänen iho paloi melko pahasti jo heti alkutaipaleella. Joku vanhempi täti sitten neuvoi että keitä iso kattilallinen kamomillateetä, jäähdytä ja pullota se. Säilytä jääkaapissa ja jokaisen sädehoitokerran jälkeen haudo sitä palanutta aluetta viileään kamomillateehen kastetulla sideharsolla/pikkupyyhkeellä tms.Se auttoi niin hyvin että äidin iho kesti loppuun asti hienosti.

  Tsemppiä ja hurraan minäkin täällä sinun sädehoitojakson puolen välin ohitukselle ja samalla omalle 5.sytostaatille. Enää YKSI jäljellä. Meillä loppuu hoitotaival samoihin aikoihin syyskuun alkupuolella. Sitä odotellessa..

  Halein Hahtis

  VastaaPoista
 9. Hahtis, tuuletukset toisiksi viimeisestä sytosta! Näin jälkeenpäin ajatellen se oli kyllä se raskain hoitojakso.

  No nyt keksittiin kamomillateellekin hyötykäyttöä. :) Se tee kun minusta maistuu lähinnä saunavihdalta. Ehkä pitäisi kuitenkin ostaa ja kokeilla.

  VastaaPoista
 10. Onnea puolimatkan krouville, hyvin on mennyt mutta menköön ! Silitysrautakuvio on muistona pitkään, tässä samalla kurkkasin kaula-aukosta sisään ja ei sitä enää taida olla, puolentoista vuoden jälkeen.

  Kitsunen unikkosi kukkivat kauniisti ! Vaaleanpunaisena pelottavat syöpäsudet niin pitkälle kuin pippuri kasvaa : ) Ja komeat saalatinlehdetkin näkyvät kuvassa !

  VastaaPoista
 11. Ihan by the way kysyn: Lenkkeiletkö koillis-H:n alueella?

  VastaaPoista
 12. kiitos betty! Osa unikoista on ehtinyt jo kukkia, osa on vielä nupulla. Salaatitkin virkistyivät uuteen kasvuun kun on tullut vettä, mutta maistuvat valitettavan kitkerältä kuivuuden seurauksena.

  rk, en varsinaisesti lenkkeile (vielä[kään]), joten jos olet nähnyt jonkun hölkkäämässä, se en ollut minä, vaikka Helsingin keskustasta katsoen koilliseen päin asunkin.

  VastaaPoista
 13. Moro Kitsune
  Onkologi tänään varoitteli minua sädetyksen aiheuttamasta palasta kurkussa. Hän myös kielsi minua ottamasta ammekylpyjä ja uimasta. Eli siihen se sitten tyssäsi tällä erää uimatissin käyttö, mutta jatkoa varmasti seuraa jahka tästä selviän ... Niin, piti kysymäni, onko sulla ollut sitä palaa kurkussa ? Ja millä voitelet ihoa sädetyksen jälkeen ?
  En oikein osannut onkologilta mitään kysyä. Käden liikkuvuutta hän tarkasteli, se oli ok. Normaalisti voi elellä ja ruveta liikkumaan, mutta ei se niin helppoa ole kuin luulisi. Tunnen itseni erittäin jäykäksi. Selkä on kuin mikäkin ja nivustaipeet ja polvet. Silmät on kuivat ja samaten alapää. Onko sulla toi alapää jo normaali ? Vähän olen karvoja saanut (ihme verbin käyttö tässä kohtaa) jalkoihin, muut "osastot" ovat kasvuvaiheessa. Leuasta sain nyppiä pari karvaa ja kulmakarvat tekevät tuloaan. Ripset ovat metkan lyhyet. En ole käyttänyt ripsaria, mutta vedän tummalla luomivärillä viivat.
  Onkologi sanoi myös, että kun sädetykset ovat ohi, niin jos tulee jotain keuhko-oireita kuten keuhkoputkentulehdusta tai vastaavaa, niin pitää ottaa osastolle yhteyttä. Eikä tässä vaiheessakaan saa sitten tulla kuumetta ja jos tulee, niin heti yhteys osastolle. Elikkä tällaisia terveisiä sain täällä Turussa. Vielä menen perjantaina kuvaan ja maanantaina aloitetaan tosi toimet.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 14. Pirtsikka: Mikä sen uimisen muka estää? Höpsis, tuollaisille ohjeille.

  VastaaPoista
 15. "Onkologi sanoi myös, että kun sädetykset ovat ohi, niin jos tulee jotain keuhko-oireita kuten keuhkoputkentulehdusta tai vastaavaa, niin pitää ottaa osastolle yhteyttä. Eikä tässä vaiheessakaan saa sitten tulla kuumetta ja jos tulee, niin heti yhteys osastolle." - Kiitos Pirtsikka, nämä olivat mulle uutta, vaikka olen tavannut jo sekä sädehoitolääkärin että onkologin, eikä lääkäriaikoja ole rutiinisti tiedossa ainakaan ennen säteiden loppua.

  Ilmeisesti sädetyksen ajaksi on syytä ottaa taas pumpulitissi käyttöön, ettei palava nahka kärsi..?

  VastaaPoista
 16. Jestanpoo - siis Fylli-täti on etsittävä plakkarista. Kait onkologitäti pelkäsi jotain bakteereja - en tiiä - kun kielsi ammet ja uinnit. Kitsunellehan olen parkunut, etten ole paljoa uinut, kun on tämä pää tällanen tyhjä (sisältä ja ulkoota) eikä auta vaikka ostin mustikoita torilta - myyjä kertoi mustikoiden parantavan näköä ja jonkin verran myös ulkonäköä; HETI lähti meikän matkaan kuusi litraa ulkonäöllisistä syistä ; ) jo vainen ...
  Veneilyssä on se ero mökkeilyyn, että satamissa, missä käymme, on ihmisiä enemmän tai vähemmän, tuttuja ja tuntemattomia ja olen ollut vaan niin ujo ilman tukkaa ...
  Kitsune - vaikuttaako sädetys muuten olotilaan muuta kuin väsyttää jonkin verran, sanoi onkologi ?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 17. Rk: Luonnonvesissä uiminen on sädehoidonkin aikana sallittua. Uimahalliin ei pidä mennä. Iholle mahdollisesti jäävä kloori voi polttaa ihon pahemmin. Vastustuskyky on myös jonkin aikaa sädehoitojen aikanakin alhainen, joten tässä on toinen syy välttää yleisiä kylpylöitä ja uimahalleja sädehoidon aikana.

  T. Karhutar

  VastaaPoista
 18. IKÄVÄ KITSUNEA ! m i t e n m e n e e ?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 19. Tiällä kurkkaamassa myös - joka päivä, pari kertaa.

  VastaaPoista
 20. Kiitos pirtsikka ja Kiara kun olette kaipailleet, kuulumisia onkin jo yllä.

  pirtsikka, Karhutar jo ehtikin uimisen osalta vastata, mutta vastaan nyt itsekin: minua ei millään tavoin varoiteltu uimasta niin kauan kuin iho on ehjä, ja olen pulikoinut luonnonvesissä enkä ole huomannut sen iholle ainakaan huonoa tekevän. Mietoa Bepanthen-voidetta (sininen) olen nyt iltaisin sivellyt sädetetylle alueelle.

  Minulla ei ole varsinaisesti palan tunnetta, mutta sen sijaan jonkinlaista 'röyhtäyttävää' oloa ja toisinaan hikkaa, joiden maanantaina tapaamani onkologi arveli liittyvän ruokatorven ärtymiseen sädetyksen yhteydessä.

  Minulle ei myöskään annettu sen kummempia kuumeohjeita kuin että jos kuume ylittää 38 astetta, sädehoitoon ei pidä tulla, vaan hoitokerta siirtyy myöhemmäksi. Mistään vastustuskyvyn alenemisestakaan ei mitään mainittu. Taitavat ohjeet vaihdella sairaaloittain ja lääkäreittäin. Tai sitten syynä varoitusten vähäisyyteen on se, että itselläni on jo pidempi aika (3 kk) sytostaateista.

  Saunonutkin olen kylmällä vedellä kastellun märän pyyhkeen kanssa.

  Tee ja pirtsikka: Tähän mennessä olen käyttänyt sädehoidon aikana ihan tavallista proteesia, mutta enimmäkseen puuvillavuorisia liivejä, jotka ovat iholle nailonia ystävällisemmät, ja ihan hyvin on mennyt. Tietysti sekin on kovin yksilöllistä, mitä iho kestää.

  VastaaPoista
 21. KIITOS KITSUNE VINKEISTÄ JA KIITOS KUULUMISISTA !!! Apteekista voidetta ; ) ja fylli-täti olkoon toistaiseksi jäähyllä.
  pirtsikka

  VastaaPoista